Pečený chléb, který je běžně k dostání v obchodech, je plný chemie-přídatných látek. Koho by napadlo, že nepřirozená kypřidla a kypřící kultury produkují pro naše trávení nevhodné látky, které se podepisují na našem zdraví, protože pečivo jíme denně. Také dopátrat se přesného složení chlebů v obchodech je nadlidský úkol. Možná je to s podivem, ale pravý, čistě kváskový chléb dnes už neumí téměř nikdo, dokonce ani sami pekaři! Proto si ho musíme vyrobit doma sami :)
Obiloviny se řadí mezi nejinteligentnější potravinu všech dob. Představují ale stahující složku našeho jídelníčku a k harmonizaci těla potřebujeme ještě expandující složku-zeleninu. Expanze a kontrakce jsou dvě čisté síly, které musíme v našem těle sladit jako první, pak teprve přichází na řadu důležitost vitamínů a enzymů.
Z evolučního vývoje na Zemi je patrné, že nejsložitější, a tím i nejdokonalejší strukturu buněk a genů má člověk, obiloviny a částečně zelenina! Chceme-li se tedy fyzicky i mentálně vyvíjet, musejí tyto potraviny tvořit hlavní část našeho jídelníčku.
A proč je kváskový chléb zdravější? Obsahuje látky, které ho přirozeně konzervují a vydrží déle než kvasnicový chléb, má antibiotické účinky, posiluje naší střevní mikroflóru a tím i naší imunitu, díky dlouhému kvašení je velmi dobře stravitelný a mnoho látek se stává pro naše tělo lépe využitelných.
Touhle dobou to už bude 4 roky co pečeme domácí chléb z žitného kvásku a nejíme prakticky vůbec jiné pečivo. Vychytali jsme si ho namíru jak nám chutná a pečeme ho pořád stejný. Chutná moc i dětem, perfektně zasytí a dodá energii. Zpočátku je potřeba si na tu sytost zvyknout, člověk si alespoň uvědomí jak běžné bílé a nadýchané pečivo není zrovna vhodnou stravou.
cca 400ml zralého žitného kvásku
700g žitné chlebové mouky
1 plná hrst dýňových semínek
1 plná hrst lněných semínek
1 plná hrst sezamových semínek
1/2 lžičky soli
1 lžička římského kmínu
1 lžíce kmínu
(trošku fenyklu a anýzu)
50ml lněného oleje
Do domácí pekárny nalijeme nejpve vodu, pak kvásek a nakonec mouku. Pořadí je důležité aby se těsto dobře promíchalo. Pak přidáme ostatní a spustíme program. Moje pekárna mi umožňuje na programovat si vlastní postup. Dělám to takto:
- 30min míchání
- 6h kynutí
- 1,5h pečení
Chléb by se dal upéct i v troubě, ale muselo by být ještě hustší těsto aby držel tvar, s tím nemám zkušenost.
Teda ten vypadá výborně :-) . Mrzí mě, že nemám domácí pekárnu, ráda bych ho ochutnala. Už jsem viděla i pár receptů na chléb, který se peče v klasické troubě, ale ještě jsem ho nezkoušela. Žitný chléb si koupím raději už hotový v pekárně . Třeba se ale někdy osmělím a také ho zkusím upéct :-) .
OdpovědětVymazatMusím uznat, že recept je to opravdu dobrý, ale já stejně zůstanu u té osvědčené klasiky. Tedy, že si každé ráno zajdu do pekárny https://www.vasepekarna.cz kousek od práce a koupím si tam nějaký dobrý koláček nebo žitný chlebík. Je to bez práce a vždy to stojí za to. Ale třeba někdy přijdu pečení na chuť.
OdpovědětVymazatDobrý den, mohu se zeptat kolik gramů toho rozkvasu? Nevím jak zvážit 400ml ☺ děkuji 👍
OdpovědětVymazat