Jsou ted všude a zadarmo! Jen pozor na to kde si je natrháte. Dělají se z nich marmelády a kompoty a nahradí tak třebas i neúrodu meruněk. Slupka je dost kyselá, to já ráda a s makovým těstem se ta chuť krásně snoubí. Jen škoda, že ty červené, voňavější, byly všechny červavé. Chtěla jsem mít koláč pěkně barevný...
500g mirabelek
100 g plátků mandlí
3 vejce
70 g třtinového cukru
100mlslunečnicového oleje
250 ml rýžového mléka
1 lžíce vanilkového extraktu
250 g celozrnné špaldové mouky
100 g mletého máku
citronová kůra z 1/2 bio citrónu
1 sáček prášku do pečivabez fosfátů
Mirabelky rozpůlíme a vypeckujeme. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Pak postupně přidáváme mouku smíchanou s kypřícím práškem a mléko. Stále šleháme. Nakonec přidáme mák s citronovou kůrou a promícháme. Z bílků si ušleháme pevný sníh a opatrně ho vmícháme do těsta. Velký plech vysteleme pečícím papírem a nalijeme na něj těsto. Na těsto dáme mirabelky a mandle.nDáme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme cca asi 45 minut.
Mňam.. špendílky moc nemusím, ale na koláči musí chutnat skvěle!
OdpovědětVymazatNela z blogu Růžová rtěnka
Byl dobrý, ale souhlasím, špendlíky každý nemusí a mák zrovna tak....zpestření jídelníčku je ale vždycky dobré, alespoň občas, když už to všude roste samo než neustále kupovat dovoz ;)
Vymazat