Ořechová granola s klikvou a karobem

Prostě byla chuť! A máme s klukama zdravou dobrotu k odpolední svačině. Já tohle zobám i samotné, jinak samozřejmě s jogurtem nebo rostlinným krémem a ovocem ;)

Love nature, love yourself! Dárek v podobě dřevěné misky se lžičkou....


300g vlašských ořechů
200g směsi různých druhů vloček
3 lžíce slunečnicových semínek
3 lžíce máku
3 lžíce strouhaného kokosu
4 lžíce kokosového oleje
4 lžíce medu
3 lžíce karobového prášku
hrst sušených brusinek (klikvy)

Ořechy nasekáme a v míse smícháme s vločkami a semínky. Přidáme med a olej, karob a prsty dobře promícháme, tak aby bylo vše rovnoměrně obalené. Rozprostřeme na velký plech a dáme péci do vyhřáté trouby na 170°C asi 20 minut. Během pečení alespoň jednou směs promícháme, aby se neslepila a rovnoměrně opekla. Do hotové granoly přidáme klikvu. Skladujeme vychladlé, uzavřené ve sklenici.

Čirok se zimní zeleninovou směsí

Jednoduchý zelný salát s mrkví co zbyl ze včerejška, dnes už trochu unavený, skvěle posloužil jako hlavní základ pro chutnou zeleninovou směs. Se zahřívacím a protizánětlivým kořením, bezlepkovou obilovinou a raw luštěninou ;) Prima véča! Různé zbytky zeleniny a neochucovaných salátů se hodí také do pickles.
Zkusme všichni nevyhazovat tolik jídla! A když už musíte tak hlavně ne do záchodu, to je snad to nejhorší...já se většinou snažím jako správná hospodyně neplýtvat, ale jinak, když už není zbytí, dávám to slepičkám nebo na kompost ;)


Salát:
(nakrájené zelí a najemno nastrouhaná mrkev jako příloha, jinak plus zálivka/ocet atp.)
1/2 hlávky čínského zelí
5 velkých mrkví

500g čiroku (bezlepková obilovina)

2 cibule
4 stroužky česneku
slunečnicový olej
himalájská sůl
1 lžička kurkumy
1 lžička curry
1 velká sklenice zavařených rajčat
jarní cibulka

mungo klíčky

Čirok uvaříme podle návodu na obalu, asi 25 minut vaření.
Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli a česnek. Zasypeme kořením, osolíme a vložíme salát, krájená rajčata a přiklopíme. Když zelí poměkne vmícháme nakrájenou jarní cibulku, odstavíme a necháme přiklopené chvíli dojít.

Sušenky z kokosové mouky

Předem upozorňuju, že nejsou zcela bezlepkové jak by se mohlo podle názvu zdát. Tyto speciální mouky (mandlová, konopná, banánová apod.) dáváme jen asi 1/3 skutečného množství mouky v receptech. Zbytek doplníme kvalitní celozrnnou moukou. Jsou výtečné! A jaký tvar jim dáte je už čistě na vás...já konečně vyzkoušela formičky na sušenky o Jéžíška ;) Kluci jsou z nich nadšení, a tak se ani nedivím, že se po nich celkem zaprášilo :)


100g kokosového oleje
4 lžíce medu
domácí vanilkový extrakt (najdete zde na blogu)
1 vejce
60g kokosové mouky
140g špaldové celozrnné mouky

Ze surovin vypúracujeme hladké těsto, které nelepí. Pokud chcete sušenky vykrajovat dejte těsto nejprve odpočinout do lednice, zatáhnout, půjde pak lépe vyválet do tenké placky ;) Jinak těsto hned po vyrobení můžeme rovnou plnit do různých formiček. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160°C asi 10-20 minut. Podle tloušťky těsta.
Dobrou chuť!

Krkonošský vyběhlík

Tradiční lokální recept, který je, ostatně jako všechny jídla horských hospodyň, příkladem toho, že i ze skromných zdrojů lze vyčarovat dobré jídlo. Vyběhlík můžete udělat i naslano třeba s uzeným tempehem. Lité těsto je obdoba středočeského svítku, který s oblibou dělám v létě s borůvkami. Tak jako mamka i babička :)


400ml rostlinného mléka
5 vajec
špetka soli
250g špaldové mouky
2 lžíce třtinového cukru
1/2 lžičky mleté skořice
domácí švestkový kompot

olej na vymazání velkého plechu

kokosová mouka na poprášení před servírováním

Společně vyšleháme vejce s mlékem, solí a cukrem. Potom vmícháme mouku a skořici. Řídké těsto je jako na palačinky, ona to v podstatě je taková tlustší veliká palačinka ;) Proto je také stejně důležité těsto nalít na dobře rozpálený podklad. Plech tedy předem vymažeme a dáme do trouby vyhřát. při 200°C. Pak opatrně vyndáme a nalijeme těsto, rychle poklademe okapanými švestkami a pečeme asi 20-30 minut, podle tloušťky těsta. Pamatujte, mělo by ale být co nejtenčí!

Domácí zubní pasta s plavenou křídou

Bylo zase na čase obměnit zubní pastu ;) Domácí pasty sřídám (soda, kurkuma, zelený jíl apod., recepty najdete na blogu), protože každá má své pro a proti. Tak tedy tady je zase jiná! Pro ty komu vadí jedlá soda tuhle snad už zvládnou :) Místo ní je tam plavená křída je jemnější než soda a neměla by zvyšovat citlivost zubů, jak se někomu děje. Ve svých pastách jí má i známá značka přírodní a bio kosmetiky Weleda.


2 lžíce kokosového oleje
2 lžičky plavené křídy
2 lžičky březového cukru (xylitol)
asi 10 kapek esenciálního oleje máta (nebo podle vaší preference, jen pak bude jiné dávkování!)

Suroviny v misce smícháme a naplníme do malé vhodné nádobky. Čistíme běžným způsobem jak jsme zvyklí. Inspirovala mě Alena Thomas z Homemade ;)

Slaný špaldový koláč s červenou řepou a rozmarýnem

Že by quiche? Moc mi tohle pojmenování nepřirostlo k srdci, ale ano asi je to quiche ;) Je to jedno z těch jídel, kde dobře upotřebíte zbytky příloh nebo zeleniny, kdo jí sýry tak i sýrů. V mém podání vařené brambory a plátky mrkve... Takže neplýtvejte jídlem, dá se určitě ještě vymyslet nějaká  dobrota!


300g celozrnné špaldové mouky
150 másla nebo ghí + na vymazání formy
lžíce vody nebo minerálky

5 ks menší červené řepy (uvaříme ve vodě nebo pečeme v alobalu, vychladlé oloupeme)
asi miska zbylých uvařených brambor
4 vejce
200ml rostlinné smetany
himalájská sůl
čerstvě namletý pepř
1-2 lžičky rozmarýnu
mleté vlašské ořechy jako drobenka

mungo klíčky, čerstvá petrželka

Troubu si zapneme na 180°C. Mouku se změklým máslem promneme rukama a přidáme trošku vody. Vypracujeme těsto a necháme ho v lednici uležet. Do vymazané koláčové formy přeneseme vyválené těsto a vytvarujeme okraje, propícháme dno vidličkou a dáme na 10 minut předpéct.
Vejce vyšleháme se smetanou, solí a kořením. Řepu a brambory nakrájíme na plátky. Střídavě je vrstvíme na korpus, nakonec zalijeme vejci. Pečeme asi 20-30 minut, dokud vejce nazatuhnou a povrch se trochu neopeče.

Budha bowl s vejcem

Lehká příprava na jaro ;) i vzhledem k tomu co jsem našla po oblevě zeleného na zahradě!

O tom co budha bowl představuje a jak jí poskládat jsem psala už zde.



- Vejce (uvařená natvrdo)
- Cizrna, předem namočíme (na 8-12h), pak scedíme, abychom se zbavili nadýmavých látek a v nové osolené vodě uvaříme doměkka.
- Černá quinoa
- Restované žampionové čtvrtinky
Na troše oleje orestujeme čtvrtky žampionů, posypané provensálskými bylinkami,  solí a pepřem.
- Napařovaná nebo glazovaná mrkev, kukuřice..
- Čerstvé listy: pažitka, petrželka, červená řepa, mangold
- Kysané zelí nebo pickles
- Tepelně neupravovaná zelenina: rajčata, cibule
- Ochucovadlo, omáčka (vegan jogurt s česnekem, pepřem a bylinkovou solí)
- Sezamová semínka a harrisa/kayenský pepř  na ozdobu a doladění chuti