Adžika (omáčka)

Skvělá omáčka, původem z Gruzie, kde jak už tomu bývá u tradičních pokrmů, mají v každé domácnosti/chalupě svojí vlastní recepturu :) Znám sypkou kořenící směs "Adžika", této omáčce se ale nevyrovná! Je pikantní až pálivá, záleží samozřejmě na paprikách (já dostala 3kg kapií od kamarádky a pálivost nezmizela ani dlouhým vařením), a používá se nejen k masu a zeleninovým jídlům, ale třeba i do polévky, omáčky nebo k pečeným bramborám ;) ... Gruzínci prý používají tuto omáčku asi tak jako my hořčici! Příprava trvá déle, ale rozhodně to stojí za to!!! S tou kupovanou se nedá vůbec srovnávat, je to uplně o něčem jiném. A až se zima zeptá...co jsem dělala v létě....mám své poklady ve spíži a jsem za ně vždycky ráda.


2kg rajčat
2kg paprik (zvolte podle svých možností a chutí ;)
3 feferonky
2 palice česneku
250ml slunečnicového oleje
150ml 8% octa
200g třtinového cukru
50g soli
3 lžičky mleté sladké papriky
15g kořenící směsi adžika (nebo si namíchejte a rozmixujte na prášek: bobkový list, sušený česnek, koriandr, paprika)

Nakrájenou zeleninu rozvařujeme za mírného bublání bez pokličky asi 2 hodiny do odpaření velké části vody. Můžeme lehce pomixovat tyčovým mixérem. Potom přidáme koření, česnek, ocet, cukr a sůl, a prováříme pozvolna další asi hodinu. Hotovou omáčkou plníme čisté sklenice a ihned uzavřeme. Pokud se vám víčka nepřichytí, ještě zavařte!

Cuketové čatní s křenem a jablky

Letos hodně zkouším různé omáčky a čatní, sklizeň je dobrá, a tak z ní dělám dobroty nejen ihned ke snědení, ale i do zásoby na zimu ;)


500 g cukety
350 g jablek
250 g cibule
50 g čerstvého křenu
10 lžic 8% octa
1 lžička himalájské soli
1 lžička sladké papriky
1 lžička kari


Cuketu, jablka a křen nastrouháme, cibuli nakrájíme a vše vložíme do hrnce, přidáme koření a ocet a uvedeme do varu. Vaříme asi 15 minut a pak horké plníme do čistých skleniček.

Švestková nutella

Švestky, švestky, švestky :) letos všude u nás švestky. Parádní, luxusní, bez červů, velké, malé, slaďounké.... Cpeme se jimi snad denně a všude. U nás, od sousedky, za plotem, u kamarádů, cestou na procházce :) Jojo je to blaho, když se povede. A jak stále říkám já, každý rok je něco s vyjmečnou úrodou. Nemá smysl bědovat nad neúrodou čehokoliv, protože opodál jistě něco bujně plodí. Myslím tím tady přirozenější venkovské zahrady a jejich okolí, tak jak to pozoruju a vnímám já tady u nás. Stromy se přirozeně v plodnosti střídají, vše do značné míry záleží i na počasí, ale já v tom jistou inteligenci spatřuju! Resp. se jí snažím hledat, zasažena antroposofií a myšlenkami Rudolfa Steinera :)
Dostává se nám přesně to, co potřebujeme. Švestky jsou léčivé, příznivě působí na ledviny, které trpí nejvíce v zimě, a prototo udělat si zásobu na zimu se přímo vybízí. Třeba bude po letech pořádná zima...
Dělávám kompoty, povidla, míchané marmelády, suším atd. Letos mi ale mamka vnukla zajímavý nápad na zpracování švestek, švestkovou nutellu!
Dělaly jsme jí obě ze stejných švestek, mamka trpělivě vyvářela až do konzistence povidel. Já netrpělivě spěchala a mám konzistenci marmelády. Na palačinky v zimě se ale moc těším ;) Shodly jsme se obě, že chuťově napoprvé nic moc, ale pak už jo! Je totiž nakyslá, přestože švestky byly přezrálé a přidávat tam ještě datle mi přišlo divné. A těm švestkám co jsme měly, se prý říká "karlata/kadlata". Ranné, malé švestky, sladké jako med, ale nejdou od pecky ani v plné zralosti. To jen tak naokraj z místní lidové hantýrky Českého ráje ;) Mějte pěkný víkend!


2kg vypeckovaných švestek
150g hořké čokolády
120g kakaa
špetka soli
400g datlí

Švestky a datle vložíme do hrnce, nahrubo pomixujeme tyčovým mixérem a rozvařujeme. Pak rozmixujeme dohladka a na mírném ohni necháme probublávat jako povidla do požadovaného zhoustnutí. Na závěr přidáme čokoládu a kakao, dobře rozmícháme, necháme ještě prohřát a pak ihned plníme do čistých skleniček a uzavřeme. Jak už jsem psala jinde já zavařuju jen kompoty, ale kdo má strach a je třeba zvyklý, nechť nutellu ještě zavaří ;) A až se nás zima zeptá...co jsme dělali v létě....!

Pikantní rajčatové čatní s provensálskými bylinkami

Chutney je omáčka ke všemu. Já ráda rajčata k těstovinám nebo na topinku :) Jinak originál typické čatní je ze základu rajčatovo-paprikového. Dosti oblíbené jsou čatní cibulové, česnekové, angreštové, dýňové ... atd. Díky rozličným variacím chutí, vůní a surovin, si každý určitě najde tu svou oblíbenou omáčku. Dobrota! Zkrátka uvaříte víc omáčky z čerstvé sklizně, dáte si k večeři a zbytek zavaříte ;)


2kg rajčat
2 cibule
8 stroužků česneku
50g třtinového cukru
40ml červeného vinného octa
1 lžička mletého chilli nebo i čerstvé!
1 lžička mleté sladké papriky
2 lžičky himalájské soli
1 lžička mleté kurkumy
2 lžičky provensálských bylinek
čerstvě namletý pepř (stačí trochu)
5 lžic slunečnicového oleje
1 lžíce kukuřičného škrobu
2 lžíce vody

Zeleninu nakrájíme na malé kousky, česnek utřeme, přidáme sůl, cukr, ocet a koření a rozvařujeme do zhoustnutí asi hodinu. Pak přidáme olej a ve vodě rozmíchaný škrob. Ještě chvilku povaříme a ihned plníme do čistých vyvařených nejlépe ještě horkých sklenic a zavíčkujeme. Kdo si není jistý může zavařit, já zavařuju pouze a jen okurky a kompoty ;)

Tvarohové ovocné knedlíky

Tyhle jsou prostě skvělé! Jahodové, meruňkové, včera švestkové...a budou další. Tak nám doma zachutnaly ;) Doporučuju určitě vyzkoušet, zvlášť vy co máme malé děti. Budou se jim dělat boule za ušima :) Ted začaly švestky, broskve, ostružiny.... Užívejte vrcholící léto a hlavně mějte pohodu :)


300g celozrnné špaldové mouky
175g tučného kvalitního bio tvarohu
1 žloutek od šťastných slepiček :)
trochu himalájské soli
40g kokosového oleje (v tekutějším stavu)
100g rýžového mléka

ovoce podle sezóny ;) meze se nekladou

kokosový olej/máslo...
med/sirup/třtinový cukr/kokosový cukr...
kakao/skořice...
bílý jogurt/tvaroh, šlehačka...

V míse si zaděláme těsto, které poté dopracujeme na stole, aby se suroviny dobře spojily. Vytvoříme váleček a nakrájíme z něj kolečka, do kterých zabalujeme ovoce. Vychází to cca na 15 knedlíků. Snažíme se spíše o menší množství těsta na ovoci. Knedlíky vložíme do vroucí vody a uvaříme. Vyjmeme je hned jakmile vyplavou, trvá to jen pár minut.
Servírujeme s tím, co má každý rád ;)


Sirup z arónie za studena

Arónie, temnoplodec nebo také černý jeřáb je nepůvodní keř jehož plody mají značný obsah vitamínů a tříslovin. Zralé plody jsou sladké, lahodné, ale svíravé chuti a přesně takové jsou i výrobky z něj. Nejčastěji sirupy, šťávy a marmelády. Pro vysoký obsah antioxidantů (jedna z nejvyšších dosud zaznamenaných hodnot) prý zpomaluje stárnutí, podporuje kardiovaskulární systém a je účinná při různých typech zánětů....


1kg plodů arónie
1 sáček kyseliny citrónové (40g)
1l převařené vody
1kg třtinového cukru

Plody arónie dobře umyjeme, zasypeme kyselinou citrónovou a zalijeme vodou. Promícháme a dáme na tři dny do lednice. Každý den ideálně dvakrát zamícháme. Poslední den scedíme a plody vymačkáme přes plátno. Nakonec přidáme cukr a důkladně rozmícháme. Přelijeme do čistých sklenic s uzávěrem a skladujeme v lednici. Na zdraví! ;)


Švestkový vegan koláč s mákem

První letošní švestky sklizeny! Dělala jsem klukům kompoty a taky tenhle moc dobrý vegan koláč. Ne že bychom neměli domácí vejce, ale je čas odlehčit a ráda zkouším nové :) Recept je lehce poupravený jinak podle skvělé Evy Francové ;) Užívejte léto!


TĚSTO:
300g celozrnné špaldové mouky
pytlíček sušeného droždí (7g)
1 lžička třtinového cukru
150ml teplého rýžového mléka
50g kokosového oleje
40g kukuřičného sladu
20g hrašky a 40ml vody (rozkvedlat místo vejce ;)

Do mísy nasypeme mouku a do důlku nalijeme zvlášť rozmíchaný kvásek (droždí, mléko, cukr). Lehce vmícháme a přidáme olej, slad a rozmíchanou hrašku s vodou. Vypracujeme na stole hladké těsto, které podsypáváme moukou podle potřeby. Pak bochánek těsta vložíme do vysypané mísy a zakryjeme čistou utěrkou. Asi po hodině těsto rozválíme na velký plech (vymazaný nebo s papírem na pečení). Namažeme předem připravenou makovou nádivkou:

MAKOVÁ NÁDIVKA:
130g máku (jemně umletý)
30g třtinového cukru
30g ovesných vloček
100ml horkého rýžového mléka
1/2 lžičky mleté skořice

Suché suroviny společně rozmixujeme a v misce pak smícháme s mlékem.

OVOCE:
Na makovou vrstvu poklademe půlky švestek. Čím víc, tím líp :)

DROBENKA:
50gkokosového oleje
50g jemně mletých ovesných vloček
50 třtinového cukru
50g celozrnné špaldové mouky

Suroviny v misce nejlépe prsty promícháme a posypeme koláč jako poslední vrstvu na švestky.