Zvířátka z kaštanů a jiné...

Tento týden jsme marodili :( Skolilo to i mě, a tak jsme po prvních proležených dnech rádi sahli po nějakém tom domácím společném tvoření. A samozřejmě z přírodních materiálů, protože nám to venku už chybělo! Naštěstí jsme doma měli zrovna zásobu čerstvých kaštanů díky synům všesběratelům ;) A tak jsme vedle tradičních kaštanových zvířátek vyráběli i trochu jinou podzimní dekoraci a já také něco praktického pro školáka k trénování...

1. Zvířátka z kaštanů, na hraní i k podzimní dekoraci (čerstvé kaštany, nebozez, párátka/špejle/sirky, šípky, žaludy, slupky od kaštanů, větvičky, permanentní fixy...)


2. Pavučiny k dekoraci pro zručné a trpělivé tvořily (kaštan, špejle, nebozez, vlna)


3. Abeceda/písmena pro prvňáčky (kaštany, permanentní fix)

Nakládané chilli papričky

Zpracováno!!! Větší exempláře (výpěstky ;) nakrájíme celé i se semínky, ty malinkaté papričky naopak stojí zato zachovat celé, gurmáni to ocení :) Nakládat můžete do octového roztoku nebo zkrátka jen do vody. Jde hlavně o co nejlepší zachování paprikové chuťi a pálivosti. Octový roztok, který přidávám do návodu je ale trošku jiný než ten klasický, který známe z okurek. Není tak kyselý, je jemnější a ozvláštňený hřebíčkem. Kouzlo zachování co největší pálivosti a konzistence papriček-čerstvé křupavosti, ne rozbředlosti, tkví v tepelném zpracování. Dlouze vařené papričky moc změknou a ztratí téměř veškerou pálivost. A to u exkluzivních druhů nechceme...takže jde se zásobit! Já sklidila i ty uplně malá prťata :) Máme jich dost, a tak někomu podaruji třeba k Vánocům...
Papričky použijete do salátů, na jednohubky, na pizzy, do nakládaných sýrů atd. Nebo jen tak samotné na testování s kamarády ;)


Pěkné zdravé papričky nakrájíme nebo rovnou celé naskládáme do čisté skleničky (používáme rukavice!), zalijeme horkým lákem nebo horkou vodou, dobře uzavřeme a necháme přisát víčko. Někdo otáčí zavařeniny dnem vzhůru, já to nedělám a také se mi nekazí. Víčko navíc zůstává čisté a to je k uskladnění velké plus! Alespoň z mých zkušeností

2,1 l vody
500ml octa
200g třtinového cukru
80g himalájské soli
3 ks bobkového listu
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
5 hřebíčků

Všechny suroviny svaříme v hrnci.

Polévka z čerstvých rajčat s bazalkou

Polévka z čerstvých rajčat. 🍅🍅🍅 Dobrotááá!!! Rajčat máme stále tolik moc, že je dávám už snad do všeho a ke všemu. Nestěžuju si. Zavařuju omáčky atp. a protože mě gazpacho moc nechutná, udělala jsem tuhle 👌 Fakt dobrota! Pohodovou neděli přátelé! 🙋


1,5kg rajčat
4 šalotky
2 stroužky česneku
500ml zeleninového vývaru nebo horké vody
lístky čerstvé bazalky
himalájská sůl
čerstvý pepř
panenský olivový olej
parmazán nebo lahůdkové droždí k dochucení a servírování

Šalotky a česnek orestujeme na oleji, osolíme. Vložíme nakrájená rajčata, opepříme a podlijeme vývarem. Krátce povaříme a rozmixujeme tyčovým mixérem. Podáváme s čerstvou bazalkou.

Adžika (omáčka)

Skvělá omáčka, původem z Gruzie, kde jak už tomu bývá u tradičních pokrmů, mají v každé domácnosti/chalupě svojí vlastní recepturu :) Znám sypkou kořenící směs "Adžika", této omáčce se ale nevyrovná! Je pikantní až pálivá, záleží samozřejmě na paprikách (já dostala 3kg kapií od kamarádky a pálivost nezmizela ani dlouhým vařením), a používá se nejen k masu a zeleninovým jídlům, ale třeba i do polévky, omáčky nebo k pečeným bramborám ;) ... Gruzínci prý používají tuto omáčku asi tak jako my hořčici! Příprava trvá déle, ale rozhodně to stojí za to!!! S tou kupovanou se nedá vůbec srovnávat, je to uplně o něčem jiném. A až se zima zeptá...co jsem dělala v létě....mám své poklady ve spíži a jsem za ně vždycky ráda.


2kg rajčat
2kg paprik (zvolte podle svých možností a chutí ;)
3 feferonky
2 palice česneku
250ml slunečnicového oleje
150ml 8% octa
200g třtinového cukru
50g soli
3 lžičky mleté sladké papriky
15g kořenící směsi adžika (nebo si namíchejte a rozmixujte na prášek: bobkový list, sušený česnek, koriandr, paprika)

Nakrájenou zeleninu rozvařujeme za mírného bublání bez pokličky asi 2 hodiny do odpaření velké části vody. Můžeme lehce pomixovat tyčovým mixérem. Potom přidáme koření, česnek, ocet, cukr a sůl, a prováříme pozvolna další asi hodinu. Hotovou omáčkou plníme čisté sklenice a ihned uzavřeme. Pokud se vám víčka nepřichytí, ještě zavařte!

Cuketové čatní s křenem a jablky

Letos hodně zkouším různé omáčky a čatní, sklizeň je dobrá, a tak z ní dělám dobroty nejen ihned ke snědení, ale i do zásoby na zimu ;)


500 g cukety
350 g jablek
250 g cibule
50 g čerstvého křenu
10 lžic 8% octa
1 lžička himalájské soli
1 lžička sladké papriky
1 lžička kari


Cuketu, jablka a křen nastrouháme, cibuli nakrájíme a vše vložíme do hrnce, přidáme koření a ocet a uvedeme do varu. Vaříme asi 15 minut a pak horké plníme do čistých skleniček.

Švestková nutella

Švestky, švestky, švestky :) letos všude u nás švestky. Parádní, luxusní, bez červů, velké, malé, slaďounké.... Cpeme se jimi snad denně a všude. U nás, od sousedky, za plotem, u kamarádů, cestou na procházce :) Jojo je to blaho, když se povede. A jak stále říkám já, každý rok je něco s vyjmečnou úrodou. Nemá smysl bědovat nad neúrodou čehokoliv, protože opodál jistě něco bujně plodí. Myslím tím tady přirozenější venkovské zahrady a jejich okolí, tak jak to pozoruju a vnímám já tady u nás. Stromy se přirozeně v plodnosti střídají, vše do značné míry záleží i na počasí, ale já v tom jistou inteligenci spatřuju! Resp. se jí snažím hledat, zasažena antroposofií a myšlenkami Rudolfa Steinera :)
Dostává se nám přesně to, co potřebujeme. Švestky jsou léčivé, příznivě působí na ledviny, které trpí nejvíce v zimě, a prototo udělat si zásobu na zimu se přímo vybízí. Třeba bude po letech pořádná zima...
Dělávám kompoty, povidla, míchané marmelády, suším atd. Letos mi ale mamka vnukla zajímavý nápad na zpracování švestek, švestkovou nutellu!
Dělaly jsme jí obě ze stejných švestek, mamka trpělivě vyvářela až do konzistence povidel. Já netrpělivě spěchala a mám konzistenci marmelády. Na palačinky v zimě se ale moc těším ;) Shodly jsme se obě, že chuťově napoprvé nic moc, ale pak už jo! Je totiž nakyslá, přestože švestky byly přezrálé a přidávat tam ještě datle mi přišlo divné. A těm švestkám co jsme měly, se prý říká "karlata/kadlata". Ranné, malé švestky, sladké jako med, ale nejdou od pecky ani v plné zralosti. To jen tak naokraj z místní lidové hantýrky Českého ráje ;) Mějte pěkný víkend!


2kg vypeckovaných švestek
150g hořké čokolády
120g kakaa
špetka soli
400g datlí

Švestky a datle vložíme do hrnce, nahrubo pomixujeme tyčovým mixérem a rozvařujeme. Pak rozmixujeme dohladka a na mírném ohni necháme probublávat jako povidla do požadovaného zhoustnutí. Na závěr přidáme čokoládu a kakao, dobře rozmícháme, necháme ještě prohřát a pak ihned plníme do čistých skleniček a uzavřeme. Jak už jsem psala jinde já zavařuju jen kompoty, ale kdo má strach a je třeba zvyklý, nechť nutellu ještě zavaří ;) A až se nás zima zeptá...co jsme dělali v létě....!

Pikantní rajčatové čatní s provensálskými bylinkami

Chutney je omáčka ke všemu. Já ráda rajčata k těstovinám nebo na topinku :) Jinak originál typické čatní je ze základu rajčatovo-paprikového. Dosti oblíbené jsou čatní cibulové, česnekové, angreštové, dýňové ... atd. Díky rozličným variacím chutí, vůní a surovin, si každý určitě najde tu svou oblíbenou omáčku. Dobrota! Zkrátka uvaříte víc omáčky z čerstvé sklizně, dáte si k večeři a zbytek zavaříte ;)


2kg rajčat
2 cibule
8 stroužků česneku
50g třtinového cukru
40ml červeného vinného octa
1 lžička mletého chilli nebo i čerstvé!
1 lžička mleté sladké papriky
2 lžičky himalájské soli
1 lžička mleté kurkumy
2 lžičky provensálských bylinek
čerstvě namletý pepř (stačí trochu)
5 lžic slunečnicového oleje
1 lžíce kukuřičného škrobu
2 lžíce vody

Zeleninu nakrájíme na malé kousky, česnek utřeme, přidáme sůl, cukr, ocet a koření a rozvařujeme do zhoustnutí asi hodinu. Pak přidáme olej a ve vodě rozmíchaný škrob. Ještě chvilku povaříme a ihned plníme do čistých vyvařených nejlépe ještě horkých sklenic a zavíčkujeme. Kdo si není jistý může zavařit, já zavařuju pouze a jen okurky a kompoty ;)