V každém semínku je uložena spousta živin, které za příznivých podmínek zajistí nastartování růstu rostliny. Při klíčení začnou v semínku probíhat metabolické děje, které několikanásobně zvýší obsah vitamínů a minerálů, a enzymy pracují naplno. Bílkoviny se začnou štěpit na aminokyseliny, sacharidy na jednoduché cukry a tuky na volné mastné kyseliny. Naklíčená semena jsou tedy obohacena o hodnotné výživové složky a také lépe stravitelná. Jsou také zdrojem vlákniny.
- Semena propláchneme, zalijeme studenou vodou a přes noc necháme bobtnat.
- Ráno vodu slijeme (obsahuje mnoho živin a je dobré jí třeba zalít květiny) a opět propláchneme studenou vodou. Rozložíme do nakličovací misky-sítka (já mám keramické misky i sítka s pokličkou), sítko postavíme na misku s vodou, ta zvlhčuje vzduch a proces klíčení urychluje, a přiklopíme pokličkou. Vrstva semen by nemela být vysoká. Necháme stát při pokojové teplotě.
- Dvakrát denně propláchneme proudem studené vody a vždy vyměníme i vodu ve spodní misce. Podle druhu semínka se klíčky objeví za 3-6 dní.
- Luštěniny: mungo, čočka, hrách, cizrna, adzuki
- Obiloviny: žito, pšenice, ječmen, oves
- Ostatní: vojtěška (alfalfa), hořčice, ředkvičky, řeřicha, pískavice, slunečnice
- velké druhy fazolí, len a chia-tvoří gel, ořechy, sezam
Klíčky jsou vhodné ke konzumaci jakmile dosáhnou 2-3krát větší délky než samotné semeno.
Nemusíte je sníst hned, i když u nás dlouho nevydrží :), v lednici vydrží asi 3 dny.
ZAJÍMAVOST:
První zmínky o nakličování jsou staré několik tisíc let. V Číně nakličovali mungo a námořníci nakličovali semena jako účinný prostředek proti kurdějím.
Nechávám ráda naklíčit semínka a zároveň zbožňuji tento proces růstu, ráda to sleduji. Osobně se ráda věnuji zelenému ječmenu, protože mě oslovil, když jsem na internetu hledala "zelený ječmen účinky". Našla jsem skvělou stránku https://inpotraviny.cz/zeleny-jecmen-vlastnosti-a-ucinky/ , kde je popsáno vše a víc potom vím. Je velmi zdravý a pokud někoho zajímá, určitě vyzkoušejte.
OdpovědětVymazat