
10g kakaového másla
15g bambuckého másla
12g mandlového nebo jojobového oleje nebo jiného vhodného oleje
5g lanolínu
8g glycerínu
2g urey
Olej, másla a lanolín rozehřejeme ve vodní lázni, potom do směsi zašleháme glycerín a v hnoždíři najemno utřenou ureu.
Druhý den ještě znovu promícháme, teď už jenom ručně a je hotovo.
Lanolín - je žlutá mazlavá látka vylučovaná mazovými žlázami zvířat tvořících vlnu, převážná lidstvem používaná část pochází od ovce domácí. Chemicky je lanolin příbuzný s voskem, lze jej použít jako mast na kůži nebo jako vosk na ochranu proti vodě, též se využívá jako surovina při výrobě krémů na boty. Vodovzdorné vlastnosti lanolinu chrání ovce proti promočení jejich vlny.
Glycerín - glycerol neboli glycerín, je hygroskopická bezbarvá viskózní kapalina bez zápachu, sladké chuti. Je důležitou organickou sloučeninou, neboť je ve formě svých esterů součástí tuků. Hlavním zdrojem glycerolu jsou přírodní tuky. Při výrobě mýdla se působením hydroxidu sodného nebo draselného tuky štěpí na glycerol a směs alkalických solí alifatických kyselin, které jsou podstatou mýdel. Glycerol se používá. v kosmetických výrobcích, zejména jako přísada v hydratačních krémech a mýdlech
Urea - urea se uplatňuje v průběhu fylogenetického vývoje jako biologicky významná látka umožňující od úrovně obratlovců přechod z vodního do suchozemského životního prostředí. Uplatňuje se v úpravě osmotických podmínek při regulaci průniku vody kožním povrchem a na vrcholu vývojové řady u člověka se uplatňuje ve formaci a funkci kožního povrchu a epidermální bariéry se specifickým zaměřením na vazbu vody v kožním povrchu. Její biologická povaha dává záruky netoxičnosti a nealergizace.
Žádné komentáře:
Okomentovat