https://cs.wikipedia.org
hrách (celý, neloupaný)
ghí nebo slunečnicový olej
Naslano:
sůl
pepř
koření (paprika, curry, bylinky....)
Nasladko:
třtinový cukr
hrst rozinek
ghí nebo slunečnicový olej
Naslano:
sůl
pepř
koření (paprika, curry, bylinky....)
Nasladko:
třtinový cukr
hrst rozinek
Hrách namočíme přes noc, ráno slijeme vodu (výborné hnojivo pro pokojové rostliny!), propláchneme a přiklopíme. Každých cca 12 hodin znovu proplachujeme a zhruba po 2 dnech nám začne klíčit. U velkých luštěnin platí, že klíček by měl být dvakrát delší než samotné zrno. Propláchnutý a dobře okapaný naklíčený hrách na pánvi rychle a krátce opražíme na tuku nebo i bez něj a dochutíme naslano nebo nasladko. Já pražila na trošce ghí asi 5 minut, je důležité, aby bylo hrachu v pánvi jen tolik, že se všechen dotýká dna pánve. Často hrách prohazujeme, aby se dobře opekl ze všech stran. Já zkusila na 1/2 naklíčeného hrachu koření garam masala a na zbytek harisu. Říkala jsem si, že toho mám zbytečně moc, ale o masalovou verzi se s chutí postaraly děti což jsem vůbec nečekala. Harisa je velmi pikantní, tady nepoužívejte vůbec sůl. Pro dospěláky je to zdravé zobání ideální třeba k pivku :) Jinak opražený hrách se také velmi dobře využije na zpestření polévek nebo salátů.
Žádné komentáře:
Okomentovat