úterý 18. července 2017

Rybízový džem slazený jenom datlemi

Letos moje teprve druhé zavařování. Úplně bez cukru aj bez peciček! A pro ovonění je v každé skleničce kus skořicové kůry. Je stejně dost kyselá, ale já to tak ráda ;)


1,5kg červeného rybízu
250g bio datlí (měkkých vypeckovaných)
několik kousků kůry skořice
1 ciron
10g jablečného nebo citrónového pektinu

Předem si připravíme sklenice a víčka-pečlivě je umyjeme a vyvaříme. Do hrnce dáme vařit ovoce a po rozpraskání slupky odstavíme a scedíme přes sítko nebo vylisujeme přes plátýnko. Vzniklé pyré a šťávu z jednoho citronu,  pektin a nakrájené datle společně povaříme asi 10minut. Sbíráme pěnu vzniklou vařením a na závěr můžeme, ale nemusíme, trochu pomixovat ponorným mixérem. Zejména pokud máte tvrdší datle. Horkou hmotou plníme skleničky s kouskem kůry skořice, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru asi na 5 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat