Další věc, co bych chtěla zmínit, je nevhodnost zelených smoothie v zimním období!!!
Roste teď venku listová zelenina? Roste tu exotické ovoce? Opravdu si myslíte, že ovoce a zelenina z dovozu až bůhvíodkud, často stejně pěstované uměle (hnojiva, osvětlení..), vám dá to co tady a teď potřebujeme? Jste si opravdu jistí, že v zimním období chcete ochlazovat svoje tělo? Na to je ještě čas až třeba do období medvědího česneku a jarního čerstvého špenátu. Pokud chcete už teď začít pročišťovat tělo, začněte raději kopřivovým čajem a postěte se! Tento víkend to začne - masopust... Omrkněte také co lze lokálně sehnat a nekupujte drahé dovozové potraviny. Moc zdraví nám stejně nedodají a neustálou poptávkou celý proces podporujeme. Trošku mě mrzí, že lidi málo umí využívat místní zdroje, které jsou a budou pro tělo vždycky vhodnější. Stravovat se s respektem k ročnímu období a lokálním zdrojům osobně vnímám jako důležitý aspekt silné imunity. Příroda pulzuje v určitém rytmu, naše orgány podle ní a my bychom měli s ní, protože jsme její součástí.
Nejsem až tak radikální, nebojte ;) a proto se přiznávám rovnou, že máme doma čas od času banány, citróny nebo pomeranče. Není to pro nás ale nutnost, tzv. muss. Jsme schopní být o jablkách, máme závislost na kysaném zelí a šťáva z rakytníku úspěšně mizí. Spíž i mrazák nám schovává dary léta ze zahrady, ovoce, zeleninu a bylinky.
Jak to máte vy, takhle v zimě? Snažíte se jíst z lokálních zdrojů nebo preferujete exotiku a léto po celý rok? Nebo to kombinujete?

400g očištěné dýňové dužiny
250g sojového jogurtu nebo bílého jogurtu
2 lžíce medu
1/2-1 lžička dýňového koření
50g vlašských ořechů
Rozmixujeme dohladka ve výkonném mixéru a ihned podáváme. Ozdobíme ořechy, semínky a ovocem podle své chuti a preference.
Žádné komentáře:
Okomentovat