Je to hodně individuální z čeho a jak si kdo misku poskládá. Pro vyvážené jídlo ale nezapomeňte mít podíl od každého:
- zdravé proteiny (luštěniny)
- kvalitní sacharidy (obiloviny)
- zdravé tuky (oleje, semena, ořechy)
- vitamíny a minerály (ze správně upravené nebo syrové zeleniny, ale i ovoce)
- živé jídlo (bylinky, naťě, klíčky, pickles)

Jednotlivé složky mísy by měly mít různou:
texturu:
- měkké, mazlavé (fazole, fallafel, avokado, banán,...)
- na skus (rýže, quinoa, pšenice, pohanka,...)
- křupavé (mrkev, semena, ořechy,...)
- křehké (brokolice na páře,...)
chuť:
- slaná
- sladká
- pálivá
- štiplavá
- hořká
barvu:
- červená
- oranžová
- žlutá
- zelená
- modrá
- fialová
Moje budha bowl:
- Falafel
250g suché cizrny
1 cibule
lžička mletého římského kmínu
lžička mořské soli
pepř
1 lžička koriandru
špetka chilli
šťáva z 1/2 citrónu
olivový olej
Cizrnu den předem namočíme (na 8-12h), pak scedíme, abychom se zbavili nadýmavých látek a v nové osolené vodě uvaříme doměkka. V misce smícháme s ostatním a rozmixujeme do hladké pasty, kterou dáme uležet, zatáhnout do lednice. Tvarujeme malé kuličky, které buď osmažíme na oleji, nebo pečeme v troubě při 200°C až 1 hodinu. Podle velikosti.
- Červená pšenice
Opět den předem namočíme, ale vaříme ve stejné vodě! Kvůli obsahu živin.
- Restované žampionové čtvrtinky
Na troše oleje restujeme čtvrtky žampionů, posypané bylinkovou solí a pepřem. Bez pokličky a jen do mírného zhědnutí hub. Chvíli.
- Napařovaná: brokolice, mrkev a kukuřice z mrazáku
Je to vlastně náhrada pařáčku, i když do vody se asi vypustí víc barviv aj. než nad párou.
- Čerstvé listy: bazalka, polníček, petrželka
- Čerstvé mungo klíčky
- Tepelně neupravovaná zelenina: paprika, rajčata a červená cibule
- Ochucovadlo, omáčka (vegan jogurt s česnekem, pepřem a bylinkovou solí)
- Sezamová semínka a harrisa na ozdobu a doladění chuti
Žádné komentáře:
Okomentovat