ve sklenici čerstvý mošt, v lahvi zavařený mošt |
drtič/ krouhač
lis s plátýnkem
sítko
nádoby
Jablka dobře vykrájíme, jádřince nevadí, opereme a rozdrtíme nebo nakrouháme. Ihned lisujeme, a stáčíme do nádob. Rychlost zpracování a čistota procesu pomůže k delší trvanlivosti moštu. Vylisovanou šťávu nijak neupravujeme, obsahuje dostatek kyselin a cukrů.
Mošt vyrábíme z kyselejších, dobře vyzrálých jablek, spíše pozdních druhů. Zcela nevhodná jsou přezrálá a moučná jablka.
1. Uskladnění v lednici - stále raw mošt po dvou týdnech nijak nekvasí, při otevírání víčka nádoba ani "neodfoukne", uskladňuju v 5l kanystru po kojenecké vodě.
2. Uskladnění v mrazáku - v PET lahvích se takto dá uskladnit i větší množství čerstvého moštu, vubec nemusíte plnit jen do 2/3 jak se někde píše. Lahve rozpínání zvládnou. Po rozmrazení pravda není mošt jaksi čerstvý, ale není zavařený a stále má tu původní chuť.
3. Zavaření - plné láhve zavařujeme otevřené, s okolní vodou až k hrdlům při 80°C tak dlouho dokud se nevytlačí a nepřeteče vzniklá pěna. Pokud to trvá déle něž 30 minut můžeme pěnu vytlačit dobře umytým nástrojem (např. vložením rukojeti jídelního nože apod.), pak láhve teprve vyndáme, uzvavřeme a položíme na bok k vychladnutí.
Žádné komentáře:
Okomentovat