Na pesto postačí trs a máte zasobičku do lednice pro rychlá jarní jídla.
Na tuto sklenici od medu padl velký košík listů, proto jsem váhala. Tu možnost totiž nemá každý, mít ho tolik. Mě ho přivezl a šetrně natrhal kamarád, zná čistou nechráněnou lokalitu. Na zahrádce mám už pár let rozeseto za kompostem, nemám pro ně to správné vlhko v zahradě a poslední suché roky mu v rozrůstání moc nepomáhají, ale věřím že časem bude pěkný! Na poslední fotce se můžete podívat, na sklízení by to už i bylo, ale nechám ho ještě sílit, ať má kvalitní samovýsev ;)
1 lžička himalájské soli
Opláchnuté listy si po jednom vyskládáme na sebe, odřízneme stonky a nakrájíme na tenké proužky. Ideálně keramickým nožem! Je to v tom množství piplačka, ale potřebujete zíkat šťávu, takže najemno... Prosolíme a mačkáme jako pickles (rychle kvašená zelenina) dokud nepustí vlastní šťávu. Je to v podstatě hned, žádná dřina jako se zelím ;) Stlačíme do sklenice tak, aby byly listy ponořené, tedy zatížíme, něčím prodyšně přiklopíme a necháme tři dny fermentovat (kvasit). Pak uložíme do lednice a spotřebováváme postupně. Do těstovin místo pesta, do salátů atp. Delikátní záležitost také je si to máznout přímo na čerstvý kváskový chléb, ovšem jen pro česnekové gurmány jako jsem já ;)
Dají se u vás získat informace k zakvašenému m.česneku i nyní, mám ho vypěstované větší množství a nevím co sním. JS z Moravy.
OdpovědětVymazat