pátek 5. července 2019

Meruňková marmeláda

Tak jsem včera sčesala košík meruňek. Jako každý rok když na jaře pomrznou mám jich jen ten košík. Alespoň něco! Jsou úplně jiné než ty kupované, takové medové :) Protože dozrají až do konce na stromě. Začaly je zkoumat vosy, a tak jsem sčesala co šlo...
V tomto receptu jsem testovala výrobky české značky Labeta, třtinový cukr a ovocný pektin.


2kg meruňek (vypeckovaných)
1kg třtinového cukru
1 ciron
25g ovocného pektinu

Předem si připravíme sklenice a víčka. Pečlivě je umyjeme a vyvaříme. Do hrnce dáme vařit na kostičky nakrájené meruňky, cukr, šťávu z citronu a pektin. Rozvařujeme asi 5minut, podle typu meruňek. Mají-li hodně vody tak je potřeba jí trochu odvařit, jinak trošku podlijeme, aby se nepřipálily.
Nakonec můžeme trohu pomačkat šťouchadlem nebo rozmixovat. Jak kdo rád konzistenci marmelády ;) Sbíráme pěnu vzniklou vařením a horkou hmotou plníme skleničky, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru asi na 5 minut.

1 komentář:

  1. Musím mrknout, jestli mám doma pektin. Meruňkovou marmeládu jsem ještě nedělala, ale letos se nám jich urodilo hodně a nestíháme to konzumovat, tak se do ní asi pustím. V pracovně sice už bambusový regál praská ve švech, ale těch pár skleniček to ještě udrží :) Udělám ještě knedlíky a upeču lívan a bude po meruňkách. Škoda, že mi děti nechtějí meruňkový kompot.

    OdpovědětVymazat