V tomto receptu jsem testovala výrobky české značky Labeta, třtinový cukr a ovocný pektin.
1kg třtinového cukru
1 ciron
25g ovocného pektinu
Předem si připravíme sklenice a víčka. Pečlivě je umyjeme a vyvaříme. Do hrnce dáme vařit na kostičky nakrájené meruňky, cukr, šťávu z citronu a pektin. Rozvařujeme asi 5minut, podle typu meruňek. Mají-li hodně vody tak je potřeba jí trochu odvařit, jinak trošku podlijeme, aby se nepřipálily.
Nakonec můžeme trohu pomačkat šťouchadlem nebo rozmixovat. Jak kdo rád konzistenci marmelády ;) Sbíráme pěnu vzniklou vařením a horkou hmotou plníme skleničky, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru asi na 5 minut.
Musím mrknout, jestli mám doma pektin. Meruňkovou marmeládu jsem ještě nedělala, ale letos se nám jich urodilo hodně a nestíháme to konzumovat, tak se do ní asi pustím. V pracovně sice už bambusový regál praská ve švech, ale těch pár skleniček to ještě udrží :) Udělám ještě knedlíky a upeču lívan a bude po meruňkách. Škoda, že mi děti nechtějí meruňkový kompot.
OdpovědětVymazat