125g slunečnicových semínek
3 stroužky česneku
1 lžíce sušených pivovarských kvasnic nebo lahůdkového droždí
1 lžíce tahini
1-2 lžíce kvalitního oleje (olivový, konopný, bodlákový, avokádový....)
1 velká mrkev
variace 1:
1/2 lžičky římského kmínu
hrstka čerstvých zelených natí nebo bylin (pažitka, petrželka, rukola.....)
Semínka necháme přes noc namočená ve vodě, ráno scedíme, přidáme utřený česnek, kmín, tahini, olej a důkladně postupně rozmixujeme v míse ponorným mixérem (nemám výkonného robota, ale i tak ho musíte pořád otevírat a hmotu shrnovat). Do hotové pomazánky přidáme najemno nastrouhanou mrkev a nasekané natě bylin. Pomazánka vydrží pár dnů v lednici, osobně jí solím až před konzumací na chlebu, některé pomazánky solí rychleji degradují a nebo po čase pouštějí vodu.
variace 2:
1 lžička provensálského koření nebo tymiánu
1 lžička kurkumy
variace 3:
1 lžička garam masaly
Super nápad! Děkuji za inspiraci.
OdpovědětVymazat