Bezinková povidla obsahují obvzlášť velké množství vitamínů, posilňují a povzbuzují.
250g třtinového cukru
Bezinky opláchneme vodou a vidličkou sčešeme do hrnce, přidáme cukr a na mírném ohni vaříme asi hodinu a občas promícháme. Dobře také promačkáme šťouchadlem. Sbíráme pěnu vzniklou vařením a hotovou horkou hmotou naplníme připravené čisté sklenice, dobře uzavřeme a uchováme v chladu. Povidla se používají jako medicína, ne jako tlustá vrstva na chleba nebo palačinky ;)
Bez černý (Sambucus nigra)
- Sbírají se květy v červnu, plody a tenké kořínky na podzim, vnitřní kůra na jaře.
- Používá se při cukrovce, na očistu krve, čaj chrání před nákazou chřipky, na slzení očí, otoky a zduřeniny způsobené hromaděním vody v tkáni, zanícené prsty, namožené svaly, kůry na růst vlasů.....
Informace o bylině z knihy Moje léčivé rostliny od Maria Treben.
Žádné komentáře:
Okomentovat