Základní poměry:
- pro zdravé dospělé 18:1
- děti a starší osoby 19-22:1
V pánvi potom pražíme sůl na středním plameni tak dlouho dokud se nevytratí pach, tím zmizí veškerá vlhkost a sůl půjde rozdrtit na prach (nejlépe v hmoždíři) a obalí se dokonale v oleji ze semen. Jinak sůl rozetřeme v misce suribachi, pak přidáme semínka a pomalu třeme. Lze použít také kafe mlýnek, ale léčebné účinky nejsou takové a v běžném hmoždíři je to obtížné tak si vyberte. Asi 20% semen by měla zůstat nahrubo namletá, ne vše úplně dojemna. Hotové gomasio uzavřeme do skleničky a skladujeme max. 14 dní v lednici.
Sůl je v gomasiu navázána na sezamový olej a neškodí tolik organismu. Obsahuje mnoho vápníku, železa a vitamínů skupiny B. Správné gomasio nemá slanou chuť, protože jsou všechna zrníčka obalena olejem.
Neutralizuje kyseliny v krvi, posiluje nervový systém, denní konzumace posiluje imunitní systém.
Žádné komentáře:
Okomentovat