Jidáše se tradičně připravovaly a jedly na Zelený čtvrtek ;) Jejich zakroucený tvar má připomínat lano (had jako S nebo spirála), na kterém se oběsil Jidáš, poté co zradil Ježíše. Kynuté těsto a med také symbolizují jaro a jeho hojnost. Dříve se věřilo, že ten kdo pojí jidáše na Zelený čtvrtek, bude celý rok chráněn proti hadímu uštknutí, včelímu bodnutí a před lidskou zradou.

600g rýžové mouky
150g másla nebo ghí
kostka droždí
100g třtinového cukru
vanilkový extrakt
1 vejce
hrst rozinek
plátky mandlí
špetka soli
vejce a med na potření
Rozděláme si kvásek a necháme asi 15 minut kynout. Pak spolu s ostatním v míse vypracujeme v hladké a vláčné těsto. Zasypeme, zakryjeme a pod utěrkou necháme v teple asi hodinu kynout. Potom z těsta tvarujeme válečky, které stočíme a opět necháme chvíli nakynout. Nakonec je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí, při 180°C pečeme asi 30 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat