Pravý
vaječný likér obsahuje i skořápky! V alkoholu rozložená minerální
schránka vejce se rozpustí v lahodném nápoji a minerály v ní obsažené,
zejména pak vápník, se mohou dobře vstřebat do našeho těla. Nedostatkem
minerálů v současnosti trpí celá populace, je to dáno stravou, která již
není tak nutričně vydatná, potažmo intenzivním zemědělstvím, které
zničilo půdu......Skořápky jsou tedy výborným doplňkem stravy!
Obsahují mj.
uhličitany vápenatý a hořečnatý, oxidy křemičitý,
hlinitý a fosforečný. Obsahují také velmi hodnotné stopové
prvky jako jód, železo, měď, zinek, kobalt, mangan či fosfor, který je
nezbytný nejen pro stavbu kostí a zubů, ale zejména pro nervovou
činnost.
Tento vaječňák je tedy minerální bomba, ale ty cukry v něm teda jsou
taky bomba :( Používám starý rodinný recept, kdybyste někdo znal recept
na dobře chutnající alternativu....podělte se prosím ;) Děkuji a na
zdraví! ;)
Suroviny:
500ml českého rumu (kvalitnější alternativou je brandy nebo ...)
2 plechovky salka
1 vanilkový lusk
6 žloutků
1-2 lžičky prášku z domácích skořápek
(na chuť může být i med, na lepší barvu trošku kurkumy)
Skořápkový prášek:
Skořápky propereme pod tekoucí vodou, na plechu v troubě je mírně
upražíme a tak je nejen sterilizujeme, ale pražené skořápky zkřehnou a
jdou lépe umlít, například v mlýnku na kávu. Drť pak prosejeme jemným
sítem a prášek uložíme v dobře uzavřené lahvičce.
Vaječný likér:
Já
jelikož nám nevadí domácí syrové žloutky ani nepoužívám krupicový cukr,
nezahřívám ve vodní lázni. Výroba vaječňáku je tak velice rychlá. Vše
dám do mixéru a důkladně promixuju až skoro do pěny. Během dvou dnů
likér tak akorát zhoustne, prášek je nadobro rozpuštěn a může se vesele
popíjet! Já domácí vaječňáky dávám jako dárky, je po nich každý rok
poptávka ;)
Žádné komentáře:
Okomentovat