Freekeh (vysl. fríkech) má mnoho společného s bulgurem. Vyrábí se také z
tvrdozrnné pšenice nebo pšenice špaldy. Pro výrobu freekehu se pšenice
sklízí nezralá, přesně v okamžiku, kdy pšenice začíná zlátnout, ale zrno
je ještě zelené, měkké a mléčné. Po sklizni se klasy nechají pár dní
sušit na slunci a potom se opatrně ožehnou. Oheň se pečlivě kontroluje,
aby se zrna v klasech jen lehce opražila. Získají tím lehce kouřovou,
zemitou a zároveň oříškovou příchuť, která je pro freekeh typická.
Působením tepla se zastaví proces zrání. Nakonec se zrno usuší a pak
naláme, podobně jako bulgur. Taková pšenice má oproti té běžné několik
předností. Obsahuje kvalitní bílkoviny a má velmi vysoký obsah vlákniny.
Obsah tuku je na druhé straně velmi nízký.
Zdroj: Contrylife
200g freekehu
60g krupičky
80g kukuřičné strouhanky
sůl
čerstvě umletý pepř
200g tofu
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lžička Provensálských bylinek
slunečnicový olej
Freekeh uvaříme v osolené vodě, scedíme a necháme vychladnout. Potom v míse smícháme s krupičkou, strouhankou, jemně nastrouhaným tofu, nadrobno nakrájenou cibulí, utřeným česnekem a dokořeníme. Rukou zpracujeme těsto a necháme 1 hodinu odpočinout v lednici. Tvarujeme malé karbenátky a smažíme pozvolna dozlatova. Podáváme s bramborvou nebo jinou alternativní kaší a kysanou zeleninou.
60g krupičky
80g kukuřičné strouhanky
sůl
čerstvě umletý pepř
200g tofu
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lžička Provensálských bylinek
slunečnicový olej
Freekeh uvaříme v osolené vodě, scedíme a necháme vychladnout. Potom v míse smícháme s krupičkou, strouhankou, jemně nastrouhaným tofu, nadrobno nakrájenou cibulí, utřeným česnekem a dokořeníme. Rukou zpracujeme těsto a necháme 1 hodinu odpočinout v lednici. Tvarujeme malé karbenátky a smažíme pozvolna dozlatova. Podáváme s bramborvou nebo jinou alternativní kaší a kysanou zeleninou.
Žádné komentáře:
Okomentovat