10kg okurek překrojených = asi 25 sklenic
Nálev (pro asi 20 klasických okurkových sklenic):
3,8l vody
1,2l octa
160g himalájské soli
100g třtinového cukru
Nálev v hrnci svaříme a mícháme do rozpuštění surovin.
Do sklenic (čistých, případně vyvařených):
2 kuličky černého pepře
2 kuličky nového koření
1 bobkový list
1/3-1/2 lžičky hořčičného semínka
1/3-1/2 lžičky černého hořčičného semínka
mrkev
křen
cibule
kopr (nať i květ)
Okurky vykoupeme a očistíme kartáčkem. Necháme vcelku nebo nakrájíme, podle velikosti a tvaru a srovnáme je dobře do připravených sklenic s kořením a zeleninou, ať se jich vejde co nejvíc. Každou sklenici zalijeme svařeným nálevem, lákem, tak aby byly všechny okurky ponořené. Pevně uzavřeme víčky a sterilujeme při 85°C 25 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat