Buchty

Ovocný koláč bez lepku a vajec...

27.7.15 ApiAstrum 0 Comments

Jednoho dne se stalo že došla špaldová mouka, slepičky zrovna taky nenesly a tak jsem vyzkoušela koláč z různých kombinací bezlepkové mouky a místo vajíček použila lněné semínko a jde to taky :) a jak dobře a snadno! S tímhle receptem můžete kouzlit s různými druhy bezlepkové mouky najednou a koláč bude o to výživnější.

Světlá varianta : 

300g angreštu a rybízu
50g světlého lněného semínka (já měla jen tmavé viz foto)
500ml obilného mléka
300g kukuřičné polenty (trochu pomixuji aby byla jemnější)
100ml olivového oleje
špetka soli
1 citrón na šťávu
1 sáček vinného kamene (17g)
1 vanilkový lusk
3-4 lžíce rýžového sirupu 

Lněné semínko nameleme najemno v kafe mlýnku a v misce dobře promícháme se 100ml horkého mléka a nebo necháme předem několik hodin odstát. Vytvoří se taková slizká hutná pasta :) je to místo vajíček. Pastu rozmícháme dobře ve zbylém mléku s olejem, sirupem a citrónovou šťávou. Nalijeme na polentu s vinným kamenem a promícháme, případně doředíme mlékem-těsto by mělo být spíše řídké. Rovnoměrně rozprostřeme na plech poklademe ovocem a pečeme při 180°C asi 60 minut, záleží na velikosti plechu - tedy na výšce těsta. Tohle těsto je pěkně vláčné a šťavnaté, dobře se doplní s kyselým ovocem.

Tmavá varianta "ala perník" a ještě bez kakaa:

300g višní
50g tmavého lněného semínka 
500ml obilného mléka
100g kukuřičné polenty
100g cizrnové mouky
100g žaludové mouky
100ml olivového oleje
špetka soli
1 citrón na šťávu
1 sáček vinného kamene (17g)
2 lžičky skořice 
3-4 lžíce melasy

Lněné semínko nameleme najemno v kafe mlýnku a v misce dobře promícháme s 50-100ml vroucího mléka a nebo necháme se 50-100ml studeného mléka předem několik hodin odstát. Vytvoří se taková slizká hutná pasta :) je to místo vajíček. Pastu smícháme dobře se všemi ostatními ingrediencemi, případně doředíme mlékem-těsto by mělo být spíše řídké, a rovnoměrně rozprostřeme na plech. Poklademe ovocem a pečeme při 180°C asi 60 minut, záleží na velikosti plechu - tedy na výšce těsta. Tohle těsto je poněkud sušší, chuť lehce do perníku dělá žaludová mouka a dobře se doplní se sladkokyselými višněmi. Na specifickou chuť žaludové mouky je třeba si trochu zvyknout, doporučuji jí dávat maximálně polovinu množství v jakémkoliv receptu. Je velmi výživná - bohatá na klíčové minerály, vitamíny skupiny B a vlákninu, obsahuje také nenasycené mastné kyseliny.

0 komentářů: