Permakultura-minireporty

Jak jsem založila SEMÍNKOVNU. Vlastně hned dvě ;)

23.1.18 ApiAstrum 4 Comments

Mám radost, když se mi daří realizovat takové projekty!


Co je to semínkovna?

Iniciativa Semínkovna vznikla v ČR v roce 2015 na podporu svobodného sdílení osiva, semenaření a přírodního zahradničení. Vzorem jí byly francouzské Les Grainotheques a americké The Seedbanks.
Semínkovny, ať už je to skříňka, košíček, krabička apod., jsou místem, kde zahradníci mohou mezi sebou bezplatně sdílet osivo ze svých zahrádek. Osivo by mělo být výhradně v "bio" kvalitě, tedy nemořené a z chemicky neošetřovaných rostlin. Jde o výsledek domácího semenaření. Semínka jsou nabízena bezplatně v malých dávkách pouze pro osobní spotřebu ;)

Semínka vyměňuju každý rok, už tradičně, se dvěma místními rodinami a starou paní sousedkou, velkou místní pěstitelkou. Letos jsem měla v plánu Semínkovnu konečně zrealizovat, do konce ledna. A vyšlo to, projekt splněn! Takový můj sen, už nějaký čas :) A protože mám konečně množství a pestrost semen, nebyly žádné překážky a připravila jsem rovnou dvě! :)


Jednu menší

Do kamarádovy kavárny V břiše velryby v Mladé Boleslavi. Je to menší, velmi útulná a uměním nabitá alternativní kavárna. Přesně takové mám ráda. Tedy spíš měla jsem, teď už si to skoro nedopřávám, ale posuďte nakonec sami. Jsou tady umělecká galerie, kinokavárna, koncerty, recy-knihovna, mají deskové hry, pořádali sbírku oblečení pro Naději atp. K tomu mají v nabídce, z vlastnoruční výroby hlavního pana kavárníka, praženou kávu, cheesecaky i pivo!
Zkrátka, podle mě pro takovou menší Semínkovnu ideální místo. Najdete ji v knihovně, cestou nahoru po točitých schodech ;)
Kdy se k ní dostanete:
PO  17:00 - 21:00
ST  17:00 - 21:00
PÁ  17:00 - 22:00


Druhou větší

Tu jsem připravila pro naší vesnici (Domousnice, Mladoboleslavsko) a okolí. Myslím, že se mi jí podařilo zrealizovat pro místní velmi komfortně. A to v tom, že je umístěná na poště přímo v budově obecního úřadu Domousnice. Darovala jsem nepotřebný starší stolek, přidali mi židli a jsem spokojená. U nás počítám, že budou mezi semínkáři hodně i starší lidé. Navíc na poštu si určitě berou i brýle ;) Kamarádům a známým co rádi "ekozahradničí" dávám vědět sama, ale už samo o sobě to dobré přijetí celé iniciativy dává velmi nadějné vyhlídky! Jsem optimista. Tady u nás to má pro mě velký význam, protože tady žiju, a tak tajně doufám, že to ty správné lidi více stmelí.
Kdy se sem dostanete?
PO  8:00 - 9:30 , 14:00 - 16:00
UT  8:00 - 9:30 , 14:00 - 16:00
ST  8:00 - 9:30 , 14:00 - 16:00
ČT  8:00 - 9:30 , 14:00 - 16:00
PÁ  8:00 - 9:30 , 14:00 - 16:00


Pro inspiraci, jak semínkařím já jsem popsala v loňském příspěvku zde ;)
Další tipy jak se i jinak zapojit a svým semínkařením nějak smysluplně přispět, najdete na http://gengel.cz/

Tak tedy vy dvě nové Semínkovny, žijte si svým životem a přeju vám ať je hlavně hodně pestrý!<3

4 komentáře:

  1. Andrejko jsem z Vás nadšená, taky semínkuju, ale tolik toho nemám,něco musím někdy i koupit. přeji krásné dny. škoda, že Vás nemám blíž, určitě bych si nějaká semínka vyměnila. Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžeme vyměnit poštou ;)Sečkejte do podzimu, dám sem pak nový seznam. Letos toho budu mít míň...dost toho nevyšlo :(

      Vymazat
  2. To zní opravdu moc dobře, dříve jsem se chtěla inspirovat podobným nápadem ze zahraničí, ale nakonec u mne na mateřské dovolené zvítězil jiný nápad - naučila jsem se plést vlněné svetry a ty následně prodávám přes eshop second hand https://www.onlinesekac.cz/, je to pro mne velice příjemný přivýdělek a navíc mě to baví ;-)

    OdpovědětVymazat