Úvodem

3.1.17 ApiAstrum 1 Comments

Ráda tvořím, odjakživa. V současnosti je to dobré vege jídlo, útulný venkovský domov, moje zahrada, různé výtvarné experimenty...můj život.
Zkoušení různých vegetariánských receptů a praktické využívání bylinek mě před pár lety natolik nadchlo, že vznikl zápisník receptů, který jsem později na vnější popud zrealizovala zde na blogu. Vaření mě vždycky bavilo, nejsem ale klasická máma hospodyně, která má stále navaříno a napečíno, jsem taky jenom člověk ;)
Naleznete zde různé recepty od raw, vegana nebo bez lepku, ale i nějaké recepty se sýrem nebo třeba klasické pečení jen s malými obměnami základních surovin za kvalitnější (mouka a cukr). Můj jídelníček je dost specifický ze zdravotních důvodů, svojí rodině ale připravuji vegetariánské chody celkem pestré. A proto zde naleznete širokou škálu receptů, které jsou většinou velmi dobře modifikovatelné co se týče mouky, cukrů, tuků a mléčných výrobků. Já osobně tíhnu k veganství, ale zatím to necítím. Používám ghí, které si sama vyrábím (je strašne drahé a přitom na tom nic není), med z vlastní produkce nebo od jiného včelaře, domácí vejce podle snášky (neřeším to, že si holky potřebují dát odpočinek, je to přece normální, tak použiju lněné semínko, chia nebo psyllium). Vařím obvykle velké množství, u hlavních jídel běžně 6-8 porcí. Peču většinou ze špaldové mouky a dělám si domácí kváskový nejčastěji žitný chléb, bez kterého si to už neumíme představit.
Některé vybrané recepty si překládám (angličtina, němčina), jiné modifikuji (upravuji suroviny, zjednodušuji a nebo převádím klasickou kuchyni do vege). Inspiruji se také v různých známých kuchařkách. V převážné většině se však jedná o vlastní improvizaci z toho co dům dal, kolik mám času nebo na co máme chuť. Občas mám ale samozřejmě jako každý kuchtík a mlsoun nutkání vyzkoušet i něco složitějšího, delikátního s déle trvající přípravou. Využívám produkci zeleniny a ovoce z vlastní zahrady, miluju byliny a proto je při vaření používám celkem hodně. Návody v rubrice domácí lékárna mám vyzkoušené na sobě a své rodině. Velmi doporučuji vyrobit si nějakou domácí kosmetiku, už nebudete chtít jinou!

Nikoho nechci přetvářet nebo nabádat, sama nejsem 100% a vím, že moje strava je dost specifická. Doufám že si tady každý najdete to své co potřebujete a hledáte právě vy. Ideální stravu a životní styl si musí každý nastavit sám svůj vlastní. Takový, aby cítil že je spokojený fyzicky i duševně.
Pokud chce někdo přejít na vege, chce to hlavně v trpělivosti a s radostí dělat změny postupné. Netrápit své tělo striktními pravidly. Občas ujede každý třeba u sladkého, důležité je nic nepřehánět. Chce to po malých krůčcích se vše naučit a dělat nové kroky jen když to cítím a chci do toho jít. Nespěchat, nechtít mít všechno hned, ale trpělivě čekat a sledovat co to se mnou dělá, protože s tím souvisí i proces čištění těla a mysli. Je to strašně příjemná a motivující cesta, hodně zcitlivíte. Já osobně vegetariánství miluju, pro tu čistou energii co mi dává, a taky proto, že kvůli mě nemusí jiné bytosti umírat. Nejsou tady pro to a my lidé můžeme i bez masa dobře prospívat.


Žiju na venkově ve staré roubence a celé mě to natolik pohltilo, že se často ohlížím po tom jak žili naši předkové. Péče o zahradu a krajinu, domov a rodinu, zdraví a vitalitu, nakládání se zdroji, sledování a využívání ročních a měsíčních cyklů... Zajímá mě udržitelnost a fascinuje mě biodynamika. Mým velkým cílem je žít vědomý a soběstačný život, protože mě to naplňuje a také proto, že nechci ubližovat naší matce Zemi.

A co je to to apiastrum? Hvězda včel, je to starý římský název pro jednu medonosnou bylinu, řecky melissa (včela). Je to odolná, vytrvalá a velmi příjemně vonící bylina. Už víte? Tiší bolest, uklidňuje trávení a posiluje nervy. Je skvělá na spaní a vhodná pro děti a to i dlouhodobě. Tak už? :) Ano apiastrum je meduňka lékařská (Melissa officinalis), moje oblíbená bylinka! Římané jí zasvětili Dianě, bohyni všech žen a čarodějek, plodnosti, divočiny, hor a lesů. Včela (řecky Melissa) pro mě navíc představuje odolnost a píli, kolektivní harmonii a soudržnost. Tak mi to nějak všechno sedlo k sobě a je tu Apiastrum blog!

Hodně inspirace ;) a hlavně zábavy z tvoření!
Andrea


Jídla prosté chuti působí stejnou slast jako bohatá hostina, jestliže nás zbavují trýzně pocitu nedostatku. Do kontextu filosofického to zapadá takto:
Touhou po tom, co nemáme, si kazíme to, co máme. Komu nestačí málo, tomu nestačí nic. Kdo se nedokáže těšit z toho, co má, nebude se těšit z ničeho. Strach z nouze nás nutí konat činy, které nouzi působí. Prostý a levný způsob života nás udržuje ve zdraví, posiluje nás k plnění povinností a vyzbrojuje nás ke statečným potyčkám s osudovými překážkami. A pomáhá nám těšit se z občasného bohatství, aniž bychom se jím nechali zhýčkat. Pečujme tedy o vše, co působí blaho, neboť mame-li je, máme vše, a nemáme-li je, ze všech sil po něm toužíme.
Z knihy Epikuras (Benjamin Kuras a jeho epikurejská dobrodružství bezmasé kuchyně)

1 komentář:

  1. Ahoj, píšu jen, abych Vám poděkovala za tento skvělý blog. Krásně píšete a umíte mě opravdu moc dobře namotivovat, abych něco dělala se svým životem a žila zdravěji a aktivněji. Například teď jedu na super víkend do přírody pod stan. Mám v plánu cvičit jógu a užívat si přírody! :-) Už se moc těším!

    OdpovědětVymazat