Fermentace,

Jablečný ocet

23.2.16 ApiAstrum 0 Comments

 
Pokud máte na zahradě vlastní jabloň, ví o vás vše, dobře vás zná a dává vám na míru léčivé ovoce :) I proto se dříve říkalo, že sníte-li jedno jablko denně, nebudete potřebovat lékaře. 

Jablečný ocet urychluje vstřebávání vápníku a pomáhá ženám v menopauze při prevenci osteoporózy. Chrání před plísněmi, posiluje imunitu, takže jsme méně náchylní k různým virózám. Povzbuzuje také činnost střev.
Ředěný 1:1 je pomocníkem jako kloktadlo při bolestech v krku. Neředěným potíráme bodnutí hmyzem a obkládáme místo alergické reakce.
Použijete ho jak do salátů tak na opláchnutí vlasů po mytí. Ideální je v našich podmínkách nahradit ranní sklenici teplé vody s citrónem za tento nápoj:

1 sklenice vody
1 lžíce jablečného octa
med (nemusí být)

Při revmatizmu, slabé imunitě a žaludečních problémech pijte tento nápoj dvakrát denně.

Postup:
Jablka nastrouhejte i s jádřinci, vložte do velké sklenice a zalijte převařenou studenou vodou pár centimetrů nad jablka. Zakryjeme plátýnkem a necháme v místnosti, hlavně ne na slunci. Jednou denně promícháme a po 7-10 dnech, když ustane kvašení,sceďte a čistý ocet opět nalijte do umyté sklenice, kterou dejte na tmavé a chladné místo na další 3 týdny. Hotový ocet scedíme přes plátýnko, nalijeme do lahví a dobře uzavřeme. Ve sklepě vydrží i několik let!
Zdroj: bylinářka Gaudí