Fermentace

Kysané zelí

20.11.16 ApiAstrum 1 Comments

 Proč jíst hodně kysaného zelí: 
Obsahuje celou řadu vitamínů jako A,  vitamíny skupiny B a hlavně a především vitamín C.
Z minerálů pak obsahuje hořčík, vápník a železo.
Levný a snadný způsob konzervace bez cukru, éček a konzervantů zelí ještě více obohatí o prospěšné látky.
V našem pásmu ideální zdroj vitamínu C v zimě, pro naše předky velmi významný zdroj živin spolu s brambory v zimním období, věděli že podporuje zdravé trávení, sídlo naší odolnosti.



na 10kg nakrouhaného zelí
7 lžic soli
+ dle libosti:
kmín, cibule, jablko, kopr, křen, řepa, bobkový list, nové koření, pepř, bylinky ...

Ve vypařené vaničce nasolené zelí s kmínem sešlapáváme (dobře umytýma nohama ;) dokud nepustí dost šťávy. Je to překvapivě rychle hotové pro ty co znají ruční zpracovávání třeba pickles, a bez námahy. Napěchujeme do kameninového kvašáku a pořádně stlačíme, aby bylo zelí ponořené. Zatížíme kameny, pokud nemáme kameny ke kvašáku, zatížíme třeba talířkem, na který postavíme něco těžšího (sklenice s vodou apod.). Zavřeme víkem a nalijeme vodu do žlábku kvasné nádoby, ponecháme kvasit doma. První 3 až 4 dny to celkem bouřlivě kvasí a bublá a samozřejmě to zelí nadnáší. Tyto první dny doporučuji kontrolovat denně a neustále stlačovat a udržovat vše ponořené. Po zhruba 14 dnech je zkvašeno a může se už i konzumovat, na mě je to ale ještě málo kyselé. Zkvašené zelí uložíme do chladného sklepa, udržujeme stále dokonale ponořené a s vodou ve žlábku nádoby. Takto prý zelí vydrží až dva roky je ale potřeba ho občas zkontrolovat! A neustále pomalu dál a dál kysne, mňam :)

1 komentář:

  1. Kysané zelí je bezesporu už po dlouhá léta skvělým zdrojem různých vitamínů, já bych zmínila především důležitý vitamín C, ale rozhodně to nestačí :-) A přeci jen, dámy - nechceme jíst každý den zelí :-D Já třeba tělu dodávám přírodní doplňky stravy, například https://www.senzamedical.cz/senza-vitamin-c-250ml-lipozomalni-vitamin-c/ a těch benefitů je opravdu hodně.

    OdpovědětVymazat