Koláče

Bezlepkový tvarohový koláč s ovocem

14.4.17 ApiAstrum 0 Comments

Tvarohový koláč nebo beránek patří stejně jako tradiční mazanec nebo piškotový beránek na velikonoční stůl. Použijte jakékoliv ovoce, já měla jen mraženou jostu a trochu se mi tím těsto okolo rozmočilo. Dobrota to je ale velká a taky celkem sytá. Tvaroh moc nekupuju, ale tento z nedaleké farmy v Seleticích je kvalitka. A co vy snažíte se také podporovat regionální potraviny? To co vzniká a roste v naší blízkosti má pro nás i větší přínos - výživový ale kulturní nebo jak to nazvat. Já osobně mám k regionálním produktům velmi pozitivní vtah. Jsou to takové naše poklady, ať už je to med nebo jablka od sadařů, kteří nepoužívají chemii.......a hlavně je to i vzájemná radost!


100ml oleje
3 vejce
100g třtinového cukru
500g tvarohu
80g pohankové krupice
1 sáček prášku do pečiva bez fosfátů
trochu rýžového mléka
asi 750g ovoce
máslo a strouhanku na vysypání formy (nebo kokosák a strouhaný kokos)

Formu si vymažeme a vysypeme. Olej, žloutky a cukr utřeme s tvarohem. Krupici smícháme s práškem do pečiva a vmícháme do těsta. Doladíme konzistenci na řidší těsto trochou mléka. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do těsta. Zhruba polovinu těsta nalijeme do formy, na ní vyskládáme ovoce a zalijeme zbylým těstem, které rozetřeme dohladka. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova, při 180°C je to asi 45 minut, s mraženým ovocem asi 1 hodinu. Koláč je hotový jakmile se horní vrstva začne nadouvat.

0 komentářů: