Sušení

Jarní zpracování zbytku uskladněného česneku

27.4.17 ApiAstrum 0 Comments

Loni jsem vypěstovala víc česneku než jsme byli schopni spotřebovat. Teď už se malinko chystá klíčit, je ale jinak naprosto fit a tak jsem neváhala ho ještě zavčasu zpracovat. Jak začne klíčit kvalita začně rychle klesat a to by byla škoda. Obzvlášť to množství co jsem měla já. Taky jsem si celkem dala, zabralo mi to dvě hodiny. Původně jsem chtěla zkusit i nějaké stroužky naložit, ale to loupání mě fakt dostalo, piplačka... Takže třebas příště ;)


Na plátky nakrájený česnek sušíme v sušičce na stupeň 2 nebo v troubě na 50-75°C. Trvá to dlouho, ale stojí to za to! V troubě sušený má trošku jinou chuť a vůni, takovou pečenou. Uskladnuji v těsné sklenici a až před použitím, pokud přímo nevhazuji celé kousky, česnek podrtím v hmoždíři. Kromě běžné kuchyně (omáčky a polévky) ho využijete také k výrobě bylinkových solí, harissy, marinád, dresinků apod. Dá se také rozemlít na prášek. Někomu vadí ostrost čerstvého česneku, sušený není tak dráždivý.

0 komentářů: