Sušení
Jarní zpracování zbytku uskladněného česneku
Loni jsem vypěstovala víc česneku než jsme byli schopni spotřebovat. Teď už se malinko chystá klíčit, je ale jinak naprosto fit a tak jsem neváhala ho ještě zavčasu zpracovat. Jak začne klíčit kvalita začně rychle klesat a to by byla škoda. Obzvlášť to množství co jsem měla já. Taky jsem si celkem dala, zabralo mi to dvě hodiny. Původně jsem chtěla zkusit i nějaké stroužky naložit, ale to loupání mě fakt dostalo, piplačka... Takže třebas příště ;)![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhCghgQ6N1T5eU-tUkGHvmGiSJ1W3Pzvid3Bu5MjrPPjbgSxigl7z-ZhuKdrD1Gq5TXAmhvZQC65dIYiXHKgCVAGjAvQ7QAT1ewTZomRDeUgiLYSjC2uAyoOH03Aw3fhvHkGU6fB67MPds/s1600/DSC07136.jpg)
Na plátky nakrájený česnek sušíme v sušičce na stupeň 2 nebo v troubě na 50-75°C. Trvá to dlouho, ale stojí to za to! V troubě sušený má trošku jinou chuť a vůni, takovou pečenou. Uskladnuji v těsné sklenici a až před použitím, pokud přímo nevhazuji celé kousky, česnek podrtím v hmoždíři. Kromě běžné kuchyně (omáčky a polévky) ho využijete také k výrobě bylinkových solí, harissy, marinád, dresinků apod. Dá se také rozemlít na prášek. Někomu vadí ostrost čerstvého česneku, sušený není tak dráždivý.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgMKr5rP0c_NcPq5Qsz-ZV_nN8qB_vZgpZ8s2SEuBB2hYzpM3MpKKOnwyvaJ50poM38AtIFbbZ209sNdsJbet1IXdM4gfUiYPAKsIWyxZCz64XciGJLT3gsY9iDVnXfQtVuslOAB3qUbts/s1600/DSC07095.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEglE8Cgu-UznioQooXbckNcfTSspZUpmtRCV6V2lI5wpsSq8S6-MXCy1QMkpbSHooG2q-K-WjQ4Q01dHzxzN8YBv1v48_0Zi0BmkZlnXg8aW-3K26ZD-d_w1iwxgqVVwoeAwt2t-FagT78/s1600/DSC07135.jpg)
0 komentářů: