Polévky

Mrkvová polévka s kokosovým mlékem a pomerančem

6.9.17 ApiAstrum 2 Comments

Trochu změna a exotická chuť. Potřebovala jsem zpracovat mrkev ze včerejší sklizně, která byla prasklá. Je to tím letošním deštivým létem. Taková mrkev není skladovatelná a rychle by se kazila..... Jó a mrkváček mi opět zapózoval, chtěla jsem ho mít na blogu v příspěvku. Takovým "úlovkem" bylo třeba loni jablko ve tvaru srdce, které u nás vyrostlo a stalo se pak mým novým logem.... Foceno na podloží z dnes už prehistorického Reflexu. Článek v něm o umělci uličníkovi Keithu Haringovi s obrázky jeho děl. Jak tématické ;) Koneckonců mrkev je vhodná i na potenci, nejen petržel...


1 lžíce másla, ghí nebo oleje
1 velká cibule
asi 1,5kg mrkve
2l vody nebo zeleninového vývaru
1 pomeranč (ideálně bio, budeme potřebovat totiž i kůru ;)
sůl a pepř
400ml kokosového mléka v plechovce

čerstvá pažitka

V hrnci rozpálíme tuk a zpěníme na něm nakrájenou cibuli. Ve chvíli, kdy začne měnit barvu přidáme nastrouhanou nebo nakrájenou mrkev (podle toho to bude trvat než se uvaří). Mícháme a chvíli restujeme, pak zalijeme horkou vodou nebo vývarem. Zaklopíme poklicí a mírným varem vaříme do změknutí. Nakonec polévku do krémova rozmixujeme a vmíchíme kokosové mléko, pomerančovou kůru a šťávu. Přisolíme, opepříme a když je vše prohřáte podáváme. S nasekanou čerstvou pažitkou. Tahle chutná hodně dětem!

2 komentáře:

  1. Andrejko, děkuji ti za recept na tuto polévku! Muslim jí vyzkoušet :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě doporučuju, taková podzimní klasika, zkus třebas i trochu nastrouhaného čerstvého zázvoru jestli ho máš ráda. Taky děkuju, za komentáře ;)

      Vymazat