Bábovky
100g slunečnicového nebo řepkového oleje
80g třtinového cukru
2 vejce
100ml rýžového mléka
1 lžička vanilkového extraktu
250ml dýňového pyré
250g špaldové mouky
špetka soli
sáček prášku do pečiva s vinným kamenem
2 lžičky dýňového koření
mletý mák
jemná rýžová mouka na "pocukrování bábovky"
Zapneme si troubu na 180°C, vymažeme a vysypeme formu na bábovku. V mixéru prošleháme olej, cukr, vejce, mléko, extrakt a pyré. Zbylé, suché suroviny smísíme v misce a postupně zapracováváme do směsi mokrých surovin. 2/3 těsta nalijeme do připravené formy a do zbylého vmícháme mák. Makové těsto rozlijeme po celém obvodu bábovky a vidličkou zapracujeme. Mělo by vzniknout mramorování. Mě se to bohužel nepovedlo ;) Pečeme asi 50 minut.
Dýňové pyré připravíte nejlépe tak, že malé rozpůlené a vydlabané dýně Hokkaidó položíte na plech s papírem na pečení řezem dolů. Podlijete vodou do asi 0,5cm výšky dýní a pečete asi hodinu při 180°C. Nevzniknou tak tvrdé opálené okraje ;) Dělala jsem to takhle i dětem jako první příkrmy. Vychladlou dužinu vydlabete a důkladně rozmixujete, případně s troškou vody. A máte dobré pyré! Přebytek v lednici určitě vydrží dva, tři dny v uzavřených skleničkách na jiné dobroty.
Dýňová špaldová bábovka s makovou nádivkou
Samozřejmě, že to mělo být mramorování, jenom to nějak nevyšlo no... Takže jsem to nemohla dát do názvu ;) Upečte dýni a připravte si pyré. Pokud nemáte rádi mák, tak použijte třeba hrozinky nebo ořechy.![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj7TusUWrU_IeH4CuBkuarsV5cGsaOHz4uDg27CGst5yjV7oiyfV_UU2fb2N-saB0amRs_hkE2UQhvsOdBpFvtt_Fj434PuL9kSGU1xS85UY973hubN4q4h_1LuJx3u1z6SpPRyIXFbsl8/s1600/DSC08859.jpg)
80g třtinového cukru
2 vejce
100ml rýžového mléka
1 lžička vanilkového extraktu
250ml dýňového pyré
250g špaldové mouky
špetka soli
sáček prášku do pečiva s vinným kamenem
2 lžičky dýňového koření
mletý mák
jemná rýžová mouka na "pocukrování bábovky"
Zapneme si troubu na 180°C, vymažeme a vysypeme formu na bábovku. V mixéru prošleháme olej, cukr, vejce, mléko, extrakt a pyré. Zbylé, suché suroviny smísíme v misce a postupně zapracováváme do směsi mokrých surovin. 2/3 těsta nalijeme do připravené formy a do zbylého vmícháme mák. Makové těsto rozlijeme po celém obvodu bábovky a vidličkou zapracujeme. Mělo by vzniknout mramorování. Mě se to bohužel nepovedlo ;) Pečeme asi 50 minut.
Dýňové pyré připravíte nejlépe tak, že malé rozpůlené a vydlabané dýně Hokkaidó položíte na plech s papírem na pečení řezem dolů. Podlijete vodou do asi 0,5cm výšky dýní a pečete asi hodinu při 180°C. Nevzniknou tak tvrdé opálené okraje ;) Dělala jsem to takhle i dětem jako první příkrmy. Vychladlou dužinu vydlabete a důkladně rozmixujete, případně s troškou vody. A máte dobré pyré! Přebytek v lednici určitě vydrží dva, tři dny v uzavřených skleničkách na jiné dobroty.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjOj3BHRQposxRss6Wnt2kRY3sQjtBXxuonq3lTLFasZV2lRUFrRBot2urOAMRSi1VkT0kSeNp03TIVdxYBaDmC_KRKD4VNQf5v8DdiQrGyXKhJGRwbzAYXUtNuPvRPcNXoqO3xXRQQBtQ/s1600/DSC08864.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgllVQSClX0r1gjpwfGHP7u_uGuRI09Y8x7YEo6hyphenhyphenzSP0RRcFcSBxvkQaWZowqTX9bTGfaMwREdlgHdB1HAEoJFA5R7PHYsnl9sIu_47QVnPFiCBCI4Z8al6K9bNp73pyU_12Fi4KDeA-U/s1600/DSC08865.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiluJ2URFm1vGLG8gPHAEF9giz866UNUY57UoaA2EAuf-OCzMCeLh5l-eNu_0CYvGCjB3Y57gHvTcIs1aRqK1n61pxuqxyIGk_h8I3mwy0on1KOrL4khT8fYptbH1ltZBzEpxRXgJLgKsg/s1600/DSC08867.jpg)
0 komentářů: