Bábovky

Dýňová špaldová bábovka s makovou nádivkou

22.11.17 ApiAstrum 0 Comments

Samozřejmě, že to mělo být mramorování, jenom to nějak nevyšlo no... Takže jsem to nemohla dát do názvu ;) Upečte dýni a připravte si pyré. Pokud nemáte rádi mák, tak použijte třeba hrozinky nebo ořechy.


100g slunečnicového nebo řepkového oleje
80g třtinového cukru
2 vejce
100ml rýžového mléka
1 lžička vanilkového extraktu
250ml dýňového pyré
250g špaldové mouky
špetka soli
sáček prášku do pečiva s vinným kamenem
2 lžičky dýňového koření
mletý mák
jemná rýžová mouka na "pocukrování bábovky"

Zapneme si troubu na 180°C, vymažeme a vysypeme formu na bábovku. V mixéru prošleháme olej, cukr, vejce, mléko, extrakt a pyré. Zbylé, suché suroviny smísíme v misce a postupně zapracováváme do směsi mokrých surovin. 2/3 těsta nalijeme do připravené formy a do zbylého vmícháme mák. Makové těsto rozlijeme po celém obvodu bábovky a vidličkou zapracujeme. Mělo by vzniknout mramorování. Mě se to bohužel nepovedlo ;) Pečeme asi 50 minut.

Dýňové pyré připravíte nejlépe tak, že malé rozpůlené a vydlabané dýně Hokkaidó položíte na plech s papírem na pečení řezem dolů. Podlijete vodou do asi 0,5cm výšky dýní a pečete asi hodinu při 180°C. Nevzniknou tak tvrdé opálené okraje ;) Dělala jsem to takhle i dětem jako první příkrmy. Vychladlou dužinu vydlabete a důkladně rozmixujete, případně s troškou vody. A máte dobré pyré! Přebytek v lednici určitě vydrží dva, tři dny v uzavřených skleničkách na jiné dobroty.

0 komentářů: