Zero waste

Být ZERO WASTE? V těchto 4 oblastech to zvládnete také!

31.12.17 ApiAstrum 3 Comments

Třídíte poctivě odpad? Já už řadu let a teprve před dvěma lety mi došlo, že tohle, ne že by nemělo smysl, ale samo o sobě nikam moc nevede. I přes velký nárůst recyklace v posledních letech se světová spotřeba různých materiálů stále zvyšuje a nejedná se tak o udržitelný rozvoj! Každý ten svůj odpad dál vytváříme. Kupujeme ho i přesto, že s ním máme pak práci a otravujeme si jím životní prostředí. Představte si, jaké by to asi bylo vytvořit každý sám za sebe méně nebo dokonce žádný odpad. Být zero waste! Ono to totiž opravdu jde a nabízí se spousta možností jak začít!

Předcházejme vzniku odpadu místo hledání způsobů, jak ho odstraňovat! Samotná recyklace není řešením, snažme se redukovat!

Někomu se taková předstva možná bude zdát až utopická, ale tento koncept je velmi smysluplný a logický.  Podle mě má potenciál léčit dnešní společnost uvědoměním si, že jako jednotlivec můžu naopak změnit mnoho. Opravdu začít každý sám u sebe a ulehčit si život.

Zero waste koncept je minimalistický životní styl, kdy usilujeme doslova o vytváření nulového odpadu.  

V našem běžném životě to ale znamená snažit se takovémuto stavu co nejvíce přibližovat.

Průměrný občan ČR vyprodukuje za den asi 4 litry směsného odpadu (cca 200-300kg/rok). Někdo jiný ale zvládne toto nastřádat třeba až po týdnu. Proč se tedy nepokusit  z těch svých kil nebo litrů vytvářeného odpadu také něco neubrat? Samozřejmě postupně, bez stresu a hlavně tak, aby vás to taky bavilo. Ostatně jako by to mělo být se vším v životě ;) Připouštím, že některé změny nejsou „bezbolestné“ a vyžadují čas. Naučí vás to ale trochu jinému způsobu přemýšlení o této problematice a uvědomělejšímu konání ve svém životě.

Pojďme se teď zaměřit na ony čtyři oblasti a konkrétní příklady, ve kterých může každý z vás poměrně dobře uspět tím, že něco změní nebo alespoň vyzkouší. Jde v podstatě o jakýsi životní minimalismus.
 
      1. Potraviny:


o   Nakupování v bezobalovém obchodě (kamenné nebo internetové).

BENEFIT: základní suroviny zde koupíte mnohdy i o 50% levněji.

PŘIPRAVTE SI: vlastní dobře uzavíratelné nádoby, na potraviny nejlépe skleněné, a plátěné pytlíky na zip.

o   Nakupování ovoce a zeleniny.

PŘIPRAVTE SI: do obchodního řetězce látkové pytlíky nebo síťovky, na farmářský trh postačí pouze proutěný košík a pár plátěných pytlíků.

o   Používejte vhodné lahve na vodu, termohrnky na kávu, svačinové krabičky, voskované mutifunkční plátěné ubrousky (místo potravinové folie) nebo třeba taky kovovou slámku. S tou budete obrovsky IN ;)

o   Zkuste si vyrobit domácí jogurt či upéct kváskový chléb.

o   Filtrujte si doma pitnou vodu a tu balenou už vůbec nekupujte.

o   Jídlem zbytečně neplýtvejte! Učte to respektovat i své děti.

o   Zbytky kompostujte.


      2. Domácnost:


o   Naučte se používat v domácnosti jedlou sodu. Prášek do myčky, gel na praní nebo čistící přípravek ze sody jsou efektivní, ekologické a velmi levné alternativy.

o   K čištění povrchů houbičku a hadr nekupujte a využijte staré látky, utěrky apod. Dají se případně i znovu vyprat.

o   Místo čistící chemie používejte obyčejný ocet či citrón. Ostatně dělalo se to tak i dříve za časů našich prababiček.

o   Domácí lékárna, tedy alespoň částečná. Tady je nutné mít alespoň základní znalosti o bylinkách, výrobě domácí kosmetiky a esenciálních olejích.

o   Rozbité věci pokud možno opravujte a nevyhazujte. Případně zrecyklujte co se dá, na internetu najdete spoustu tipů. Od přešívání oblečení až po tvoření s dětmi.

o   Úspory energie, to už je ale celkem široce zažitý model.

      3. Osobní hygiena a kosmetika:


o   Domácí zubní pasta nebo kokosový olej a kompostovatelný dřevěný kartáček.

o   Na tělo mořská houba na mytí a přírodní mýdlo.

o   Na vlasy mouka, soda, přírodní mýdlo.

o   Na čištění pleťi konjaková houbička (mořská houba) nebo látkové či háčkované odličovací tamponky.

o   Látkové kapesníky.

o   Pro ženy látkové vložky a menstruační kalíšek.

o   Nedávno jsem viděla na internetu celkem vtipné párátko s provázkem na čištění uší.

o   Výroba domácí a přírodní kosmetiky. Je skvělá v tom, že si namícháte  vše na míru aktuálním potřebám vaší pleti z přírodních olejů a másel, esenciálních olejů a vosků. Opět je tady potřeba mít základní znalosti, ale není to nic složitého. Dekorativní kosmetika už také není problém.

o   Péče o kojence. Dnes je celkem boom ve znovuobjevení látkových plen a plenkových kalhotek. Je to dobrá cesta, ke které je fajn ještě přidat používání hydrofilního oleje a žínky místo jednorázových vlhčených ubrousků.

Nekupujme  tedy víc než potřebujeme a už vůbec ne to co nepotřebujeme. Nenechávejme se zbytečně zlákat reklamou a akcemi! Domácí alternativy jsou mnohem zdravější a ekologické!
    
      4. Snaha o soběstačnost:


Kdo má zahradu tak se může snažit o alespoň částečnou potravinovou soběstačnost:
 
o   Pěstování zeleniny a ovoce na svém pozemku. Vlastní zásoby ve sklepě, kvašená zelenina, marmelády, sirupy, sušené bylinky, ořechy...

o   Jezte a používejte víc divokých rostlin, nebojte se toho. Je to spousta vitamínů úplně zadarmo.

o   Sbírejte si semínka, nebudete muset pak kupovat pět semínek ve dvou obalech ;)

o   Uchovávejte muškáty a jiné okrasné i užitkové rostliny, u kterých to lze, i do další sezony. Zazimujte a rozmnožujte je.

o   Kompostování a mulčování je přirozeně nejlepší způsob využití organického odpadu ze zahrady i z domácnosti.

Kdo nemá zahradu přesto může:

o   Nasbírat si divoké byliny a plané ovoce jako třeba šípky, do zásoby na zimní čaje. Třeba na procházkách a výletech. Stačí chtít! Houbaření sem taky patří ;) A taková výroba domácích dekorací z přírodních materiálů jakbysmet.

o   Pořídit si mini kompostér do kuchyně či na balkón.

o   Zřídit si jedlý balkón, dělat street/guerrilla gardening, včelařit na střeše, pěstovat si něco v městské komunitní zahradě...


Zero waste jde ruku v ruce s ekologií, udržitelností a soběstačností.

Určitě jste si všimli, že spousta jmenovaných tipů na to, co a jak změnit je tzv. DIY (udělěj si sám) a homemade. Kdo z vás se zajímá o čistotu toho co jí, co si na sebe maže a vůbec celkově čím se obklopuje, už někdy něco takového stoprocentně dělal nebo zkoušel. A když s tím máte tu práci a dáte tomu ten čas, uvědomíte si lépe, co to všechno obnáší. Je to naprosto přirozený proces poznávání prostšího způsobu života.
Skromnost je velká lidská ctnost. O to víc když v dnešním světě ustojíte všechnu tu reklamní smršť , mediální masáž a samozřejmě také předsudky a doměnky. Ani ne tak od lidí ve vašem okolí, to není vaše realita, ale hlavně ty ve vaší mysli!
Já sama jsem začala u sebe tím, že jsem se podívala jakého odpadu máme doma nejvíc. Byly to samozřejmě plasty. Opatřila jsem si tehdy nějaké ty pytlíky a začala jsem bezobalovým nakupováním. Až po nějaké době jsem si uvědomila, že je spousta věcí, které už dlouhou dobu dělám a patří vlastně  také k zerowaste. Zmíněný výčet tipů, jsou moje opravdové zkušenosti a můžu je velmi doporučit. V začleňování dalších samozřejmě neustále pokračuju a nechávám se dál inspirovat.
Velmi důležité je také znát podstatu toho, proč to dělám. Být o tom z hloubi duše přesvědčen. Jinak vás to po čase stejně pustí a bude to pro vás jen módní vlna. Pomáhá občas se zajímat o ekologii a něco si o tom najít a přečíst. Totiž co oko nevidí nebo nečte, to srdce nebolí.
Pojďme se společně posunout zase o kus dál, ve svém vztahu k naší planetě a přírodě. To, co sami dáváme se nám nějakým způsobem vždy vrací. Platí to všeobecně a ve všem. Jsme tvůrci své reality, tak tedy tvořme a inspirujme spolu další citlivé a vnímavé lidi :)

Na závěr si dovolím citovat 5 motivačních kroků z knihy Domácnost bez odpadu od Bey Johnson, kterou zájemcům o toto téma velmi doporučuji: (5R: refuse, reduce, reuse, recycle, rot)

1.       Zbavte se všeho co nepotřebujete (kontejnery na oblečení, Aukro,dárek nebo výměna)
2.       Zredukujte to dál pouze na to co skutečně potřebujete (uděláte si život jednoduším ;)
3.       Zužitkovávejte (vše u čeho vás napadne další způsob využití, jinak platí bod 4. a 5.)
4.       Recyklujte (to už je dnes samozřejmost)
5.       Kompostujte (můžete i ve městě třeba v paneláku, existují minikompostéry)

Čím víc věcí hromadíme, tím méně máme času na to důležité a podstatné v našem životě!

Začněte žít ještě vědoměji a začleňte si také do života zerowaste koncept. Ano je to nepochybně velká výzva se spoustou překážek, ale velmi přínosná. Pro vás samotné i pro prostředí, kde všichni žijeme. Držím vám palce!
Napište mi do komentáře jaké jsou vaše zkušenosti nebo co používáte a děláte pro to, abyste byli zerowaste. Ráda se inspiruju ;)


Pokud potřebuješ víc informací, inspirace, návodů a postupů jak co vyrobit a k tomu dávku motivace, mohla by tě bavit moje:
http://www.apiastrum.cz/2017/12/velka-rocni-zero-waste-vyzva-tyden-po.html 


3 komentáře:

  1. Já se osobně snažím být hodně zero waste a to i v tom ohledu, že prostě nekupuji nové oblečení. A pokud ho už kupuji, tak třeba takové, které se dá potom zužitkovat na maximum. Takže žádné drahé blbosti, ale spíše funkční. Za mě je to třeba army oblečení , které se později dá zužitkovat i jinak :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, to jsou krásné typy a rady! Já se snažím dost omezit produkování zbytečného odpadu. Jako například nepoužívám igelitové pytlíky, nosím s sebou svou lahev, používám menstruační kalhotky a tak dále. Teď mám v plánu si koupit takový ten malinký popelníček na klíče, protože jako kuřačka musím skoro furt řešit, kam hodin nedopalek. Teď to třeba zatím řeším tak, že je nechávám normálně v krabičce ve svém batohu.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to my se na všech různých výletech snažíme být vždycky jen a jen maximálmně zero waste, protože nevidím absolutně žádný důvod k tomu, rozhazovat někde nějaké odpadky a ještě se s tím třeba chlubit na internet... My jsme byli nedávno na výletě zde a bylo tam tak čisto, že nám bylo i špatně "dýchat" :D

    OdpovědětVymazat