Cukroví a sušenky

Ořechové cukroví

12.12.17 ApiAstrum 0 Comments

Další klasické cukroví...dnes jsem je slepila. Ne máslovým krémem, ale arašídovým máslem. Ořechová a semínková másla dnes už na trhu dobře seženete. I v DM drogerii mají celkem výběr od mandlového, tahini apod. až po zmíněné arašídové. Nebo si ořechové máslo vyrobte sami doma. Ve výkonném mixéru mixujete ořechy tak dlouho, dokud nevznikne jemné máslo. V některých případech je zapotřebí přidat trochu oleje, aby to šlo. U vlašáků například vůbec nic, jsou hodně olejnaté.....
Vánoce se pomalu blíží a my jsme dnes dostali poštou první přání s roztomilou chaloupkou na obrázku. Z takových obyčejností mám většinou největší radost, v nich je to opravdové kouzlo, atmosféra a duch Vánoc :) Tak to znám totiž z dětství. Posíláte taky přání poštou? Já se přiznávám, že ne. Ale jako malá holka jsem pravidelně předvyplňovala adresy a později i psala přání na takových 5 pohlednic. Zejména ty ladovské byly a stále jsou pro mě ty nejkouzelnější.


250g celozrnné pšeničné mouky
50g agávového sirupu
140g másla / ghí
160g vlašských ořechů (jemně namletých)
2 žloutky (nebo 1 celé vejce ;)

ořechové nebo semínkové máslo na slepení
rýžová mouka na poprášení

Ze surovin vypracujeme hladké těsto. Je hodně mastné a hůř se s ním pracuje, ale nepotřebujeme ho vyválet takže to není problém. Jinak se těsta dávají zatáhnout do lednice, aby se těsto nelepilo a při válení dotenka netrhalo... Těsto namačkáme do formiček a při 175°C upečeme. Trvá to kolem 15 minut, jen nechat lehce zezlátnout. Pár minut přetáhnete a je to hnědé ;) Slepujeme troškou ořechového másla a uložíme v chladu.

0 komentářů: