Teplé nápoje

Rakytníkový čaj

14.3.18 ApiAstrum 4 Comments

Rakytníkový čaj nikdo moc nedělá přitom je tak lahodný, hlavně když je vlažný. A když to zajímalo návštěvu, tak jsem se rozhodla napsat to i vám.
Do čajů se dají používat i mladé výhonky, které pod některými keři hojně raší z kořenů, nebo i kůra z rakytníku.
Rakytníkový čaj se dá také nakombinovat s černým nebo zeleným čajem, listy maliníku, máty, meduňky atp.
Na velké množství vítamínů zapomeňte, ale výluhem, případně krátkým povařením se do vody uvolní jiné také velmi prospěšné látky jako barvivo karoten, kvercetin a rutin, flavonoidy, sacharidy, olej, minerální látky, třísloviny.. . A v neposlední řadě, opět, víte co pijete. Jste bez odpadu a obalů, jste soběstační atd. atd. ;) Miluju domácí čajíkaření, myslím to ze samosběru :)
A jak se tedy správně připravuje?


Na 500ml čaje budete potřebovat:

1 lžíce sušených nebo čerstvých lístků rakytníku
1 lžíce sušených nebo zmražených plodů rakytníku
500ml vody

Sušené plody a listy vaříme 5 minut ve vodě, pak scedíme.
Nebo čerstvé / mražené plody s listy zalijeme vroucí vodou a 15 minut louhujeme. Pomačkáme a scedíme nebo je nemačkáme a sníme celé ;)

Doslazovat můžete medem nebo třtinovým cukrem. Čaj je dobrý ale i samotný!

4 komentáře:

  1. Děkuji moc za tento suprový recept na rakytníkový čaj. My jsme si nedávno pořizovali docela dost různých věcí z této stránky zde a mezi nimi byly i právě třeba rakytníkové čaje, což si myslím, že je hrozně moc fajn, protože jsem někde četla o tom, že rakytník je opravdu velice užitečná bylinka :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám rakytník moc ráda, i když tedy obírání keře je na dlouho :-) nejraději mám z rakytníku asi šťávu, tu dávám potom i dětem třeba do vody přes zimu, ať mají vitamíny, ale čaj je taky peckovní. Čaje obecně pijeme hodně a dostala jsem krásnou krabičku na čaj, tak už to mám i hezky srovnané, ale třeba šípky, lipový květ, mátu apod mám nasušené v dóze a vždy po ruce :)

    OdpovědětVymazat
  3. Rakytník je úžasná bylinka, také s ním mám velice dobré zkušenosti. Ono obecně, kdykoliv má člověk nějaký problém, tak je dobré se jako první obrátit na bylinky. Já teď dost přemýšlím nad tím, jaká bylinka by mohla pomoct manželovi. Začal mít v poslední době problémy s erekcí a říkala jsem si, že by mu s tím mohla nějaká bylinka určitě pomoct. Něco, co by fungovalo například jako přírodní viagra. Nemáte náhodou nějaký tip?

    OdpovědětVymazat
  4. Anonymní11/30/2022

    Tyjo, rakytníkový čaj jsem teda dlouho neměla. Díky za tip, možná si některý den udělám. Co se týče čajů, tak já je třeba skoro celý rok zanedbávám a vždy je začnu pít až jakmile začne podzim. Teď jsem třeba od jedné kamarádky dostala super čajový dárek. Konkrétně se jedná o takový čajový adventní kalendář. Musím říct, že s tím mi udělala opravdu velkou radost.

    OdpovědětVymazat