Teplé nápoje

Rakytníkový čaj

14.3.18 ApiAstrum 0 Comments

Rakytníkový čaj nikdo moc nedělá přitom je tak lahodný, hlavně když je vlažný. A když to zajímalo návštěvu, tak jsem se rozhodla napsat to i vám.
Do čajů se dají používat i mladé výhonky, které pod některými keři hojně raší z kořenů, nebo i kůra z rakytníku.
Rakytníkový čaj se dá také nakombinovat s černým nebo zeleným čajem, listy maliníku, máty, meduňky atp.
Na velké množství vítamínů zapomeňte, ale výluhem, případně krátkým povařením se do vody uvolní jiné také velmi prospěšné látky jako barvivo karoten, kvercetin a rutin, flavonoidy, sacharidy, olej, minerální látky, třísloviny.. . A v neposlední řadě, opět, víte co pijete. Jste bez odpadu a obalů, jste soběstační atd. atd. ;) Miluju domácí čajíkaření, myslím to ze samosběru :)
A jak se tedy správně připravuje?


Na 500ml čaje budete potřebovat:

1 lžíce sušených nebo čerstvých lístků rakytníku
1 lžíce sušených nebo zmražených plodů rakytníku
500ml vody

Sušené plody a listy vaříme 5 minut ve vodě, pak scedíme.
Nebo čerstvé / mražené plody s listy zalijeme vroucí vodou a 15 minut louhujeme. Pomačkáme a scedíme nebo je nemačkáme a sníme celé ;)

Doslazovat můžete medem nebo třtinovým cukrem. Čaj je dobrý ale i samotný!

0 komentářů: