Fermentace,

Tibi, vodní kefír - nápoj třetího tisíceletí

11.3.18 ApiAstrum 0 Comments

Je to skutečně nápoj třetího tisíceletí, protože jsou o něm zmínky už v bibli. Neuvěřitelně dlouho trvalo než jsme ho v dnešní době opět uznali, jaké dělá zázraky, které klasická medicíma prostě neumí. Dnes už je to všechno samozřejmě i vědecky podložené. Je to malý zázrak, který si můžete udělat doma každý sám. Bez vaření, za dva dny máte hotový elixír!


Co to umí?
- čistí tělo od toxických látek
- významně posiluje odolnost, imunitu
- citelně doplňuje bioenergii, neboli vitalitu

Co to je?
Jedná se o společenství bakterií a kvasinek, které používali lidé už odpradávna k výrobě kvasných nápojů a potravin na celém světě.
Nápoje, které se vyrábí kvasným procesem obsahují mnoho vitamínů a spostu nových zajímavých látek, které se v běžné potravě téměř nenachází.
Nápoj z tibi je znám i pod názvem japonské vodní krystaly, kefir d'acqua, vodní kefír nebo živá zrnka.
Krystalky jsou malé, průhledné a klihovité konzistence. Možná byly původně kutivovány z tradičního kefíru z Kavkazu, to už zůstává sporné. Každopádně nápoj obsahuje 13 druhů Lactoballů a 12 druhů prospěšných kvasinek.

Pro přípravu základního nápoje ze startovací dávky Tibi krystalků, budeme potřebovat:

750ml sklenice
min 40g tibi krystalků
1-2 lžíce rozinek (lze i sušené fíky, švestky nebo meruňky)
1/2 citrónu
2 lžíce cukru (používám třtinový ale je to jedno)
kvalitní pitná voda nebo převařená, min. však odstátá bez chloru

Krystalky propláchneme v plastovém cedníčku a vložíme do sklenice s cukrem, šťávou z citrónu a hrozinkami. Dolijeme vodou, přiklopíme víčkem, ale nazavíráme! Necháme pracovat (fermentovat) 2-3 dny. Podle toho budete mít vodní kefír sladší nebo kyselý. Rozinky je nutné používat, kvasinky se jimi živí. Ale můžete zkusit třeba i sušenou švestku, ta má také hodně cukrů. Nikdy nedáváme do chlorované vody ani nepoužíváme kovové pomůcky! Krystalky bychom tím mohli zabít.

Krystalky rostou rychlostí cca 10% za den a podle mých zkušenosti je možné jich mít ve sklenici i téměř polovinu objemu. Můžete vypít až 1,5l za den. V létě to možná u takto lahodného a osvěžujícího šumivého nápoje nebude problém ;) Každopádně je to už dávka terapeutická, kterou předepisují i někteří alternativnější lékaři na nemoci jater a žlučníku, ledvin i močových cest, záněty střev, sklerózy, infarkty, při žloutenkové dietě, na ženské orgány a i kožní neduhy.
Já osobně velmi vnímám tu vitalitu z nápoje, víc energie, ale asi nejvíc to, že nejsem vůbec nemocná. Rýmu jsem měla naposled loňské září, ale to bylo z klimatizace při cestování. Všechno mě jaksi míjí a to je fajn pocit, ta odolnost!

Funguje zde také ještě jeden silný aspekt, a sice to, že si nápoj s láskou připravujete sami pro sebe a tudíž máte zájem na sobě pracovat!

Přebytky nabízím pro zájemce ve svém apishopu na blogu ;)
http://www.apiastrum.cz/2018/03/prebytky-kvasnych-kultur.html

Podrobnější informace jsem čerpala z knihy P. K. Nečase: Civilizační choroby, výživa a my.

0 komentářů: