Domácí lékárna,

Pampelišková mast na první jarní opálení

28.4.18 ApiAstrum 1 Comments

 Je skvělá na suchou a popraskanou pokožku a taky po celodenním pobytu na slunci. Samozřejmě má i spoustu jiných blahodárných účinků, na bolavé a ztuhlé klouby a svaly, na zánětlivá místa, na popáleniny.... v podstatě je dost podobná svým účinkem s tou měsíčkovou. Díky bambuckému máslu je velmi jemná a vyživující, má krásnou barvu a nádherně voní po medu, i když tam vůbec není :) Velmi doporučuju! Není to nic složitého. Nebo si jen naložte okvětní lístky na pameliškový olej s podobnými účinky.


5g včelího vosku
35g bambuckého másla
hrst okvětvích lístků pampelišky (bez zeleného kalichu ;)
10g pampeliškového oleje (asi lžíce macerátu z okvětních lístků, postup zde)

Do vodní lázně dáme roztavit včelí vosk a bambucké máslo. Pak do nich vložíme okvětní lístky a dobře promícháme, aby se všechny obalily. Odstavíme a necháme do druhého dne. Za 24 hodin znovu ve vodní lázni roztavíme, promícháme a vlijeme pampeliškový olej. Scedíme přes jemné sítko nebo plátýnko rovnou do čistých kelímků.
Doporučuju udělejte si nejprve zásobu pampeliškového oleje, pak můžete tvořit až do září, protože pampelišky stále kvetou. Jen si vybírejte místo kde není používána chemie a je dál od silnice. Také je dobré sbírat plně rozvinuté květy (ty co barví pylem) a za slunného dne kolem poledne.

1 komentář:

  1. Moc děkuji za tip, ráda vyzkouším, z pampelišek dělám ráda med, ale mastičku z nich neznám :-) já na záněty a suchou kůži používám ráda mastičky a oleje https://www.canazone.cz/ , ale zkoušela jsem si vyrobit i třeba levandulovou tinkturu, nebo potom soli do koupele, to je fajn i jako dárek, stejně jako třeba domácí mýdla :)

    OdpovědětVymazat