Saláty

Salát z topinambur

8.4.18 ApiAstrum 0 Comments

Jarní svěží salát z čerstvě vykopaných topinambur, s první letošní pažitkou (s tou divokou, na zahradě je vždycky trochu ve skluzu ;) , se spařenými čerstvými výhonky kopřiv a ozdobený sedmikráskami.
Tak přesně na tohle jsem se strašně těšila, až se projdu po zahradě, něco sklidím a udělám z toho jídlo!


asi 1kg topinambur
2 velké mrkve
2 stroužky česneku
až 8 na tvrdo uvařených vajec (salát jsem dělala čerstvě po Velikonocích ;)
200g marinovaného tofu
250g bílého jogurtu
bylinková sůl
čerstvě namletý pepř
pažitka
mladé výhonky kopřiv
jedlé květy na ozdobu

Topinambury co nejdříve po vykopání vydrhneme kartáčem, později to půjde špatně. Nebo pokud nejsou tak rozvětvené dají se normálně oloupat jako brambory. Nakrájíme na kostky a uvaříme doměkka. Dobře je hlídejte, jsou najednou uvařené skokově!
Topinambury scedíme do nadoby s opláchnutými kopřivovými výhony a přiklopíme. Pak topinambury necháme v odkryté míse trochu vychladnout. Nastrouháme do nich čerstvou mrkev, utřeme česnek, nakrájíme vejce a tofu, ochutíme. Na závěr vmícháme jogurt, pažitku a scezené kopřivy. Salát jíme čerstvý.

0 komentářů: