DIY projekty moje

Sušené citrusové dekorace

20.12.18 ApiAstrum 0 Comments

Tyto krásné přírodní dekorace příjemně ovoní celou místnost a snad nikdy se neokoukají ;) Sama je mám už léta v oblibě a vždy, když je někde vidím na prodej říkám si co lidé, hlavně ženy dnes vlastně během adventu tvoří. Citrusové dekorace si snadno připravíte sami a tak jsem se rozhodla vás inspirovat ;)
PS: letos jsem si udělala mezi okny naší chalupy trochu přírodní výzdoby a jsem z ní nadšená! (starý červený manšestr, poklady z lesa a pár věciček co se doma našly...jo a minisvětélka, které dostanete i do lahve ;)


K sušení použijeme menší pomeranče, mandarinky, citróny nebo limetky.

K sušení plátků nařežeme cca max. 5mm tlusté kolečka. Ne zase moc tenká! Rozprostřeme na papír na pečení a plech nebo na talíř a sušíme na topení, u kamen, v troubě na 50°C nebo v sušičce. Já doporučuju ty první dvě metody. Krásně to provoní místnost! Pokud je budeme sušit zavěšené v prostoru musíme počítat s tím, že se pokroutí. Někdo si je čerstvé věší přímo na stromeček, je to jako potpourri.

Menší plody mandarinek můžeme sušit celé. Ozdobně nařízneme kůru nebo část přímo vyřízneme a usušíme u kamen nebo na topení. Tady bych doporučila po nařezání umýt. Stalo se mi, že šťáva zaschla na kůře a nevypadalo to dobře takové hnědé skvrny.

Celé plody, nejlépe menších pomerančů (ty na džus) můžeme také ozdobně vyřezat. Obdobně jsem letos vyřezávala dýně. A čím? Mám doma sadu na linoryt, který jsem ještě nezkoušela a tak s tím dloubu do ovoce :)

A jak děláme s dětmi ozdoby vykrajované z kůry citrusů pro inspiraci zde.
 

0 komentářů: