Pizzy a slané koláče

Slaný špaldový koláč s červenou řepou a rozmarýnem

18.1.19 ApiAstrum 0 Comments

Že by quiche? Moc mi tohle pojmenování nepřirostlo k srdci, ale ano asi je to quiche ;) Je to jedno z těch jídel, kde dobře upotřebíte zbytky příloh nebo zeleniny, kdo jí sýry tak i sýrů. V mém podání vařené brambory a plátky mrkve... Takže neplýtvejte jídlem, dá se určitě ještě vymyslet nějaká  dobrota!


300g celozrnné špaldové mouky
150 másla nebo ghí + na vymazání formy
lžíce vody nebo minerálky

5 ks menší červené řepy (uvaříme ve vodě nebo pečeme v alobalu, vychladlé oloupeme)
asi miska zbylých uvařených brambor
4 vejce
200ml rostlinné smetany
himalájská sůl
čerstvě namletý pepř
1-2 lžičky rozmarýnu
mleté vlašské ořechy jako drobenka

mungo klíčky, čerstvá petrželka

Troubu si zapneme na 180°C. Mouku se změklým máslem promneme rukama a přidáme trošku vody. Vypracujeme těsto a necháme ho v lednici uležet. Do vymazané koláčové formy přeneseme vyválené těsto a vytvarujeme okraje, propícháme dno vidličkou a dáme na 10 minut předpéct.
Vejce vyšleháme se smetanou, solí a kořením. Řepu a brambory nakrájíme na plátky. Střídavě je vrstvíme na korpus, nakonec zalijeme vejci. Pečeme asi 20-30 minut, dokud vejce nazatuhnou a povrch se trochu neopeče.

0 komentářů: