Knižní recenze

ZELENINOVÁ KUCHAŘKA - Petr Klíma

14.3.21 ApiAstrum 2 Comments

První kuchařka Petra Klímy je prostě boží :)  
 


Obsahuje spoustu inspirativních receptů a krásné fotky! Je rozdělená do čtyř ročních období a recepty jsou tedy orientované hlavně na sezónní, lokální zeleninu, kterou v tu danou roční dobu přirozeně seženete u farmáře nebo sklidíte na zahradě. Přesně takto by podle mě měly být dnešní moderní kuchařky členěné! 
 
Dovoz exotických surovin, dnešní pestrá nabídka zeleniny a ovoce po celý rok, hlavně v zimě, není nejen ekologická (způsob pěstování i následná doprava), ale ani moc zdravá (povahou energie i výživových složek). V zimě potřebujeme jíst jinou zeleninu než v létě, rozhodně by to neměly být čerstvá rajčata nebo okurky, ale například kořenová zelenina, zelí apod. Celoročně nabízená stejná zelenina je navíc často nekvalitní a nezralá. Pokud  byste se ve své kuchyni také rádi zaměřili na sezónnost, tato kniha vám pomůže minimálně v tom po jaké zelenině ve kterou roční dobu sáhnout. A abyste si nemysleli, není určená jenom pro vegetariány ;) Se správným využíváním sezónní zeleniny mívají často problém lidé žijící ve městě, kteří nemají chalupu nebo jinou možnost něco si sami vypěstovat. Zahradníci to mají vypozorované. Komunikace s farmářem vás časem mnohému naučí a Petr Klíma vám v této knize od nakladatelství Smartpress dodá hodně inspirace jak čerstvé kvalitní poklady zpracovat!
 
SOUTĚŽ ! 

Dej like, doporuč příteli a můžeš vyhrát zahradnickou "bibli" od Jardy Svobody: Zelenina z ekozahrady. V květnu budeme losovat a mezitím se můžete těšit na další recenze, kde můžete svým dalším likem a doporučením zvýšit svou šanci na výhru ;)

2 komentáře:

  1. Moc se mi tato zeleninová kuchařka zamlouvá, protože je manžel už přes 2 roky vegetarián a mně tak trochu dochází nápady, jak už jinak zeleninu na talíři variovat a co stále vymýšlet, abychom nejedli to samé :-) Nejspíš si jí pořídím a budu k tomu muset rovnou vzít nové brýle na čtení, protože bez nich jsem už 3 měsíce úplně ztracená a byla by škoda plést si suroviny z receptů :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Galetta2/12/2024

    V poslední době hledám hodně kuchařku o tom, kde by se kombinoval zdravý životní styl, vitamíny a minerály, které běžně najdeme v kuchyni a ještě dobré jídlo. To mi přijde, že na trhu chybí. Nedávno jsem tady třeba četla o bolesti kloubů a o tom, jak funguje kolagen. Který lze zajistit třeba přírodně, ale nikdo neví, jak třeba vařit prasečí nožičky.

    OdpovědětVymazat