Cizrna

Cizrnová omáčka

22.6.15 ApiAstrum 0 Comments

 
250g cizrny
2 cibule
sezamový olej
sůl
2 lžičky sladké papriky
1l vody nebo vývaru (z uvařené cizrny)
2-3 stroužky česneku
1 pórek
1 krabička obilné smetany
2 lžíce ječné mouky
1/2 citronu
pepř

Cizrnu propláchneme a přes noc ji necháme namočenou. Před vařením vodu vylijeme (nebo pohnojíme květiny) a použijeme novou-tím se zbavíme nadýmavých látek. Vaříme s mořskou řasou nebo třeba s majoránkou nebo saturejkou apod. tím totiž ještě zlepšíme stravitelnost. Vaříme asi 1,5h v hrnci nebo zhruba poloviční dobu v papiňáku. Na pánvi osmahneme cibulku na sezamovém oleji a přidáme do hrnce s paprikou a utřeným česnekem, vše rozmixujeme ponorným mixérem dohladka (můžeme trochu cizrny nechat stranou a pak dát do omáčky). Přidáme nakrájený pórek a krátce povaříme.
Pro zjemnění a zahuštění používám obilnou smetanu a ječnou mouku, dochutíme citronem, solí a pepřem. Můžeme zkusit i s tahini.
Servírujeme s celozrnnými těstovinami, knedlíky nebo s rýží.

0 komentářů: