červen,

Jahelné knedlíčky s jahodovou omáčkou

22.6.15 ApiAstrum 3 Comments

 
150g jáhel (nebo 0,5kg uvařených)
špetka soli
150g celozrnné špaldové mouky
1 vejce
agávový sirup

nebo varianta vegan+bezlepek:

150g jáhel (nebo 0,5kg uvařených)
špetka soli
150g kukuřičné hladké nebo polohrubé mouky
5 lžic kukuřičného škrobu nebo 1 vanilkový biopudink
agávový sirup

Ideální je udělat knedlíčky když vám zbydou uvařené jáhly. Jinak je uvaříme podle návodu a necháme dobře vychladnout. Smícháme s moukou, vejcem, solí a sirupem a vypracujeme lepivé těsto. Nejlépe vlhčíma rukama (nelepí to na ruce) uválíme malé kuličky a krátce povaříme, když vyplavou ihned je vyndáme aby se nerozvařily.
Jahodová omáčka je klasika- omyté jahody rozmačkáme na kašičku. Čerstvé jahody ze zahrádky není nutné ani přislazovat, jsou dobré sami o sobě :). Servírujeme s nastrouhaným tvarohem nebo bílým jogurtem.

ZAJÍMAVOST :
Jahody působí pozitivně na zubní sklovinu, už staří Římané je používali jako bělidlo zubů.

TIP:
Toto jahelné těsto můžete použít i na plněné ovocné knedlíky nebo na šišky s mákem:
uválíme šišky, vaříme jako knedlíčky do vyplavání a servírujeme s rozemletým mákem, zakápneme sezamovým olejem-má příjemnou oříškovou chuť a sladíme medem. Děti tyto jídla milují.


VĚDĚLI JSTE ŽE:
Mák obsahuje 12krát více vápníku než mléko a asi 4krát více železa než hovězí maso!

3 komentáře:

  1. Jé, ta fotka mi připomněla vzpomínky na dětství... na šišky s mákem :-) Vypadají parádně!

    Snad to nebudete brát jako rýpnutí nebo nějak negativně, ale k té poslední větě mi to nedá. Není totiž důležité, kolik vápníku nějaká potravina sama o sobě obsahuje, ale kolik jej z té potraviny tělo dokáže využít (odstranit šťavelany a kys. fytovou z máku, nutnost zdravého trávicího systému (probiotika), K2 v potravě na směrování vápníku (z fermentovaných potravin), správný poměr vápníku a fosforu atd.). Tím ale neobhajuji maso či mléko a tak. Píšu to raději pro jistotu, není vždycky dobré se jen zaměřovat na obsah látky, ale také stravitenost a využitelnost. Snad se nezlobíte za toto, trochu jsem se bála, jestli o těchto věcech třeba víte, nějaké hezké základní video o tom má myslím paní Margit Slimáková na YouTube.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žejo trošku jako ze školní jídelny.... A ano samozřejmě je důležitá stravitelnost. Pokud se mák dobře připraví, například jako makové mléko, že se namáčí, bobtná a mixuje, je vstřebatelnost naším tělem opravdu značná. Ty přepočty v textu je taková zajímavost v číslech. Funguje to pro představu a člověk se už zamyslí. A koho to zaujme, nasměruje ho to třebas dál... Nejsem nutriční poradce, ani nechci být, nekdy se o problematice rozepíšu, jindy dám zajímavost, příště minipříběh....

      Vymazat
    2. A paní Margit čas od času sleduju nebo čtu ;) Je to úžasná neúnavná žena!

      Vymazat