červen,

Limonáda z bezových květů za studena

28.6.15 ApiAstrum 0 Comments

 baza, bazičky, bzina, bzinky, habzina, hulák, chebst, kozičky, pukač, smradinka ...... :)
  "......., před bezem klekni!"


500g třtinového cukru
4l vody
4 biocitrony
16-20 bezových květů

Pár hodin předem si převaříme vodu, aby stačila dobře schladnout. Dojdeme si na bezové květy, vyklepáme z nich broučky a naložíme je do vody s již rozmíchaným cukrem. 2 citrony nakrájíme na plátky a zbylé 2 citrony do směsi vymačkáme. Dobré je také květy něčím zatížit, aby byly celé ponořené. Nádobu zakryjeme a necháme 2 dny stát na teplém místě třebas někde v kuchyni. Mezitím několikrát promícháme a jakmile začnou stoupat bublinky, limonádu scedíme přes látku nebo jemné sítko a přelijeme do uzavíratelných lahví. Limonáda vydrží několik týdnů v lednici. Povzbuzuje prý odbourávání tuku, proto se pije při odtučňovacích kůrách.


Na můj vkus je limonáda dost sladká tak si jí ředím 1:1 s vodou a přidám ještě šťávu z citronu, tak mi vyhovuje, jinak chuťově je opravdu skvělá a chutná i malým dětem jen to s ní nepřehánějte, stačí malá sklenička denně. Četla jsem, že i dospělý si může po vypití většího množství (0,5l) přivodit alergickou reakci v podobě slzení z očí a nosu, může za to pyl, tak pozor, berte ji jako lék takže s mírou! Ostatně totéž platí třebas i pro med. 

Bez černý (Sambucus nigra)
  • Sbírají se květy v červnu, plody a tenké kořínky na podzim, vnitřní kůra na jaře.
  • Používá se při cukrovce, na očistu krve, čaj chrání před nákazou chřipky, na slzení očí, otoky a zduřeniny způsobené hromaděním vody v tkáni, zanícené prsty, namožené svaly, kůry na růst vlasů.....
  Informace o bylině z knihy Moje léčivé rostliny od Maria Treben.

0 komentářů: