Nakličování

Nakličování-výborný zdroj živin

19.6.15 ApiAstrum 0 Comments

V každém semínku je uložena spousta živin, které za příznivých podmínek zajistí nastartování růstu rostliny. Při klíčení začnou v semínku probíhat metabolické děje, které  několikanásobně zvýší obsah vitamínů a minerálů, a enzymy pracují naplno. Bílkoviny se začnou štěpit na aminokyseliny, sacharidy na jednoduché cukry a tuky na volné mastné kyseliny. Naklíčená semena jsou tedy obohacena o hodnotné výživové složky a také lépe stravitelná. Jsou také zdrojem vlákniny.


POSTUP:
  1. Semena propláchneme, zalijeme studenou vodou a přes noc necháme bobtnat.
  2. Ráno vodu slijeme (obsahuje mnoho živin a je dobré jí třeba zalít květiny) a opět propláchneme studenou vodou. Rozložíme do nakličovací misky-sítka (já mám keramické misky i sítka s pokličkou), sítko postavíme na misku s vodou, ta zvlhčuje vzduch a proces klíčení urychluje, a přiklopíme pokličkou. Vrstva semen by nemela být vysoká. Necháme stát při pokojové teplotě.
  3. Dvakrát denně propláchneme proudem studené vody a vždy vyměníme i vodu ve spodní misce. Podle druhu semínka se klíčky objeví za 3-6 dní.                                   
    CO KLÍČÍ DOBŘE:
    • Luštěniny: mungo, čočka, hrách, cizrna, adzuki 
    • Obiloviny: žito, pšenice, ječmen, oves
    • Ostatní: vojtěška (alfalfa), hořčice, ředkvičky, řeřicha, pískavice, slunečnice
    CO NEKLÍČÍ DOBŘE:
    •  velké druhy fazolí, len a chia-tvoří gel, ořechy, sezam
    K nakličování je nejlepší používat semena v biokvalitě, jedině tak máte jistotu, že nebyla chemicky ošetřena ani neobsahují chemické látky použité v konvenčním pěstování.

    Klíčky jsou vhodné ke konzumaci jakmile dosáhnou 2-3krát větší délky než samotné semeno.
    Nemusíte je sníst hned, i když u nás dlouho nevydrží :), v lednici vydrží asi 3 dny.

    ZAJÍMAVOST:
    První zmínky o nakličování jsou staré několik tisíc let. V Číně nakličovali mungo a námořníci nakličovali semena jako účinný prostředek proti kurdějím.

    0 komentářů: