Fazole

Fazolový guláš

14.7.15 ApiAstrum 0 Comments


500g fazolek adzuki nebo red kidney beans ( na 12h namočíme)
10 lístků kari
kousek mořské řasy
asi 3 lžíce ghí
3 cibule
2 mrkve
1 petržel nebo kus celeru
2 lžičky mletého kmínu
1 lžička sušeného zázvoru
5 stroužků česneku
chilli podle chuti
1 pórek
300g hlívy
1 tuba tomatové pasty případně plechovka rajčat
mořská sůl
voda nebo zeleninový vývar
ječná mouka na zahuštění

Fazole uvaříme podle návodu v nové vodě než byly namočené, pouze s kouskem mořské řasy a lístky kari. Zásadně ne se solí! Trvá to docela dlouho, lepší je papiňák, i když zrovna třeba adzuki uvaříte v hrnci za 40-50 minut.
V jiném hrnci osmahneme na ghí cibulku, osolíme, přidáme hlívu a kmín, po chvíli nastrouhanou kořenovou zeleninu a česnek, na kolečka nakrájený pórek. Chvilku dusíme-podlíváme vodou nebo vývarem, přidáme zázvor, chilli a tomatovou pastu. Vše provaříme a doladíme si přitom množství a konzistenci omáčky vývarem nebo vodou a ječnou moukou.
Na závěr zeleninovou omáčku smícháme s fazolemi a podáváme s čerstvou petrželkou a třeba s kváskovým chlebem nebo jen tak samotné nebo s pickles :) Dobrou chuť.

0 komentářů: