Pečivo

Žitný kváskový chléb (z domácí pekárny)

16.8.15 ApiAstrum 3 Comments

Ještě před nějakou dobou a taky po celou historii se chleba u nás pekl z mouky, vody, kmínu a přírodního kvasu. Jeho upečení ale vyžaduje určitou zkušenost a více času. Proto většina pekáren přestala kváskové chleby péct. Je to ale škoda- kváskový chléb je mnohem lepší, zdravější a přirozeně trvanlivější bez chemických aditiv. Pekařské řemeslo už bylo téměř zapomenuto a u strojové výroby ho ani nikdo nepotřebuje. Bílá rafinovaná mouka obsahuje velmi málo živin a mnoho lepku. Tradiční kváskový chléb je základem zdravé stravy, což se o moderním pečivu říct nedá.
Pečený chléb, který je běžně k dostání v obchodech, je plný chemie-přídatných látek. Koho by napadlo, že nepřirozená kypřidla a kypřící kultury produkují pro naše trávení nevhodné látky, které se podepisují na našem zdraví, protože pečivo jíme denně. Také dopátrat se přesného složení chlebů v obchodech je nadlidský úkol. Možná je to s podivem, ale pravý, čistě kváskový chléb dnes už neumí téměř nikdo, dokonce ani sami pekaři! Proto si ho musíme vyrobit doma sami :)
Obiloviny se řadí mezi nejinteligentnější potravinu všech dob. Představují ale stahující složku našeho jídelníčku a k harmonizaci těla potřebujeme ještě expandující složku-zeleninu. Expanze a kontrakce jsou dvě čisté síly, které musíme v našem těle sladit jako první, pak teprve přichází na řadu důležitost vitamínů a enzymů.
Z evolučního vývoje na Zemi je patrné, že nejsložitější, a tím i nejdokonalejší strukturu buněk a genů má člověk, obiloviny a částečně zelenina! Chceme-li se tedy fyzicky i mentálně vyvíjet, musejí tyto potraviny tvořit hlavní část našeho jídelníčku.

A proč je kváskový chléb zdravější? Obsahuje látky, které ho přirozeně konzervují a vydrží déle než kvasnicový chléb, má antibiotické účinky, posiluje naší střevní mikroflóru a tím i naší imunitu, díky dlouhému kvašení je velmi dobře stravitelný a mnoho látek se stává pro naše tělo lépe využitelných.

Touhle dobou to už bude 4 roky co pečeme domácí chléb z žitného kvásku a nejíme prakticky vůbec jiné pečivo. Vychytali jsme si ho namíru jak nám chutná a pečeme ho pořád stejný. Chutná moc i dětem, perfektně zasytí a dodá energii. Zpočátku je potřeba si na tu sytost zvyknout, člověk si alespoň uvědomí jak běžné bílé a nadýchané pečivo není zrovna vhodnou stravou.


500ml vody
cca 400ml zralého žitného kvásku
700g žitné chlebové mouky
1 plná hrst dýňových semínek
1 plná hrst lněných semínek
1 plná hrst sezamových semínek
1/2 lžičky soli
1 lžička římského kmínu
1 lžíce kmínu
(trošku fenyklu a anýzu)
50ml lněného oleje

Do domácí  pekárny nalijeme nejpve vodu, pak kvásek a nakonec mouku. Pořadí je důležité aby se těsto dobře promíchalo. Pak přidáme ostatní a spustíme program. Moje pekárna mi umožňuje na programovat si vlastní postup. Dělám to takto:
  • 30min míchání
  • 6h kynutí
  • 1,5h pečení
Pro nejmenší děti doporučuji místo semínek dát radši sušené bylinky, já používám tymián, aby jim semínko někam špatně nezaskočilo.
Chléb by se dal upéct i v troubě, ale muselo by být ještě hustší těsto aby držel tvar, s tím nemám zkušenost.

3 komentáře:

  1. Teda ten vypadá výborně :-) . Mrzí mě, že nemám domácí pekárnu, ráda bych ho ochutnala. Už jsem viděla i pár receptů na chléb, který se peče v klasické troubě, ale ještě jsem ho nezkoušela. Žitný chléb si koupím raději už hotový v pekárně . Třeba se ale někdy osmělím a také ho zkusím upéct :-) .

    OdpovědětVymazat
  2. Musím uznat, že recept je to opravdu dobrý, ale já stejně zůstanu u té osvědčené klasiky. Tedy, že si každé ráno zajdu do pekárny https://www.vasepekarna.cz kousek od práce a koupím si tam nějaký dobrý koláček nebo žitný chlebík. Je to bez práce a vždy to stojí za to. Ale třeba někdy přijdu pečení na chuť.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, mohu se zeptat kolik gramů toho rozkvasu? Nevím jak zvážit 400ml ☺ děkuji 👍

    OdpovědětVymazat