Těstoviny a kuskus

Domácí omáčka na těstoviny

16.8.15 ApiAstrum 0 Comments

Domácí a poctivější varianta omáček na těstoviny než ty ve skleničkách z obchodu ;) Opravdu rychlá a chutná omáčka, hlavně je domací a z čerstvé zeleniny :)


Varianta 1:

1 cibule
mořská sůl
slunečnicový olej
1 lžička Provensálského koření
3/4 l vody
1-2 mrkve
1/4 celeru
1 malá cuketa
1 tuba rajského protlaku (DM drogerie)
200g nakládané kukuřice
bazalka na ozdobu
těstoviny

Cibulku lehce orestujeme na oleji a přidáme česnek nakrájený na plátky sušené bylinky, osolíme a ještě chvíli necháme provonět. Podlijeme vroucí vodou a přidáme nastrouhanou mrkev, celer a cuketu, protlak a kukuřici. Necháme chvilku provařit a podáváme s těstovinami a čerstvou bazalkou.


 Varianta 2:

2 cibule
2 lžíce ghí
3 mrkve
4 stroužky česneku
1 petržel nebo kus celeru
část bílé ředkve nebo cukety
200g žampionů
mořská sůl 
1-2 lžičky provensálských bylinek
500-750ml vody nebo zeleninového vývaru 
100g munga dáme namočit přes noc nebo máme starší naklíčené
několik růžiček brokolice

Cibuli osmažíme na ghí, pak přidáme žampiony nakrájené na plátky a utřený česnek, osolíme. Po chvíli přidáme najemno nastrouhanou mrkev a petržel, a ředkev nebo cuketu nakrájenou na kostičky. Podlijeme vodou, přisolíme a okořeníme a dusíme chvilku pod pokličkou. Na závěrečných asi 5-10minut dušení přidáme mungo, můžeme přidat i pár růžiček brokolice.... Podáváme s rýží nebo s těstovinami.

0 komentářů: