Kosmetika

Zvláčňující kakaové tělové máslo na suchou pokožku

12.8.15 ApiAstrum 1 Comments

 "Nemaž si na kůži to co bys nesnědl!" ;)


Atopický ekzém mě zavedl do extrému kdy se nenamažu ničím co souvisí s ropou, navíc je to tak nepřirozené (kosmetické vazelíny, krémové základy...). Komerční kosmetika k tomu obsahuje hoooodně "vylepšovadel" něco jako jsou v potravinách Éčka.
Tento krém nepotřebuje ani žádnou parfemaci jak krásně voní kakaovým máslem!
Je výborný na velmi suchou pokožku, na suchý ekzém, na zralou pleť proti vráskám nebo jen tak občas jako noční intenzivní vyživení v době letních veder nebo v zimě když máme doma suchý vzduch od topení a do mrazu. Já si ho dělám vždy rovnou větší množství, protože mám hodně suchou kůži a občas si jím promažu celé tělo, je to úleva kterou u mě kokosový olej občas nezvládne. Toto množství je asi na 250ml tak si na zkoušku udělejte menší dávku.


100g nerafinovaného bambuckého másla
50g kakaového másla
50g extra panenského olivového oleje (nebo jiný třebas mandlový, já mám oliváč doma vždy)

Tuky necháme roztopit na sluníčku nebo v zimě na topení nebo ve vodní lázni, dobře promícháme a přelijeme do dózy.
Krém několik dnů zraje než začne tuhnout, asi nejpozději po týdnu je potřeba ho promíchat, zemulgovat, bývají v něm hrudky.
Promíchat můžete i ponorným mixérem dobře to zemulguje-když si uděláte větší množství jako já, jinak ručně špejlí nebo obrácenou stranou lžičky. Je ale potřeba mít vše dobře čisté.
Po dalším asi týdnu ještě znovu promícháme, pokud to jde a není ztuhlé, teď už jenom ručně a je hotovo. Někdy to dost ztuhne ale to nevadí, na kůži se krásně rozetře a vsákne a bude sametová a voňavá.

Kakaové máslo je jedním z nejstabilnějších tuků díky mnoha antioxidantům a dá se skladovat několik let v nezměněné podobě. Je snadno rozpustné, dobře zpracovatelné a stravitelné. Navíc neobsahuje žádný cholesterol a má méně kalorií oproti běžně používaným tukům. Výhodou kakaového másla je jeho odolnost vůči vysokým teplotám (cca 200°C). Má velice jemnou čokoládovou chuť a vůni.  Zkuste také domácí raw čokoládu!

1 komentář:

  1. Anonymní8/14/2021

    Já mám také hodně suchou kůži, hlavně v létě ze sluníčka a chlorované vody. Mažu se proto různými másly, protože tělová mléka mi pokožku dostatečně nehydratují. Na obličej nepoužívám máslo, ale speciální pleťový krém s obsahem CBD , který mám z Cibdol, protože mám problémy s akné, takže potřebuji něco speciálního :-) .

    OdpovědětVymazat