Zavařeniny

Ostružinový džem s vanilkou

30.8.15 ApiAstrum 0 Comments

Je to hotová delikatesa, pro mě osobně ta nejlepší zavařenina ze všech! :)


1,5kg ostružin
500g třtinového cukru
2 vanilkové lusky
2 ciróny
20g jablečného pektinu

Předem si připravíme sklenice a víčka-pečlivě je umyjeme a vyvaříme. Do hrnce dáme vařit ostružiny, cukr, šťávu z citrónů a pektin. Podélně rozřízneme vanilkové lusky a obrácenou stranou nože seškrábneme semínka a přidáme do hrnce. Rozvařujeme až 30 minut - podle vodnatosti necháme vyvařovat a šťouchaldlem dobře ostružiny pomačkáme. Sbíráme pěnu vzniklou vařením a horkou hmotou plníme skleničky, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru asi na 5 minut. Skleničky typu Weck jako na obrázku se ještě zavařují při 90°C 30min, aby se víčko přisálo.

0 komentářů: