Zelenina

Plněná kulatá cuketa s quinoou a kozím sýrem

19.8.15 ApiAstrum 0 Comments

Kulatá cuketa je speciální odrůda vhodná k plnění a zapékání, nám přerostly, ale jinak můžete použít tak 4-6 menších nebo úplně mini kulatých cuketek, co cuketka to porce. Pokud nemáte můžete použít i klasickou cuketu jen trochu přerostlejší aby šla vydlabat.


300g světlé quinoy
sůl
2 lžičky různých sušených bylinek (tymián, rozmarýn, dobromysl...)
1 přerostlá kulatá cuketa nebo 4-6 malých
5 stroužků česneku
1lžíce olivového oleje
1 mrkev
kousek celeru
zelené natě (petržel, špenát, mangold apod.)
100-200g tvrdého kozího sýra

Cuketě odřízneme vršek a seřízneme jako pokličku, vnitřek vyčistíme rukou od semínek a vydlabeme větší prostor.
Uvaříme quinou podle návodu v osolené vodě s bylinkami. Do mísy nastrouháme mrkev, celer a kozí sýr nahrubo. Můžete požít i jinou zeleninu, co je po ruce, na co mám chuť :) Nadrobno pokrájíme kusy vydlabané z cukety a s uvařenou quinou a zelenou natí a promícháme v míse se zeleninou.
Do vydlabané cukety utřeme česnek a přidáme lžíci oleje, ručně dobře rozmažeme uvnitř po cuketě. Naplníme quinovou směsí a přiklopíme.
Dáme do pekáčku a podlijeme sklenkou vody. Pečeme v troubě při 200°C asi 1,5h, malé cuketky 1h.
Velkou cuketu doporučuji odřezávat po stranách širokým nožem po částech s nádivkou.

0 komentářů: