září,

Bezinková povidla

8.9.15 ApiAstrum 0 Comments

baza, bazičky, bzina, bzinky, habzina, hulák, chebst, kozičky, pukač, smradinka ...... :)

 Bezinková povidla obsahují obvzlášť velké množství vitamínů, posilňují a povzbuzují.


500g bezinek
250g třtinového cukru

Bezinky opláchneme vodou a vidličkou sčešeme do hrnce, přidáme cukr a na mírném ohni vaříme asi hodinu a občas promícháme. Dobře také promačkáme šťouchadlem. Sbíráme pěnu vzniklou vařením a hotovou horkou hmotou naplníme připravené čisté sklenice, dobře uzavřeme a uchováme v chladu. Povidla se používají jako medicína, ne jako tlustá vrstva na chleba nebo palačinky ;)


Bez černý (Sambucus nigra)
  • Sbírají se květy v červnu, plody a tenké kořínky na podzim, vnitřní kůra na jaře.
  • Používá se při cukrovce, na očistu krve, čaj chrání před nákazou chřipky, na slzení očí, otoky a zduřeniny způsobené hromaděním vody v tkáni, zanícené prsty, namožené svaly, kůry na růst vlasů.....
  Informace o bylině z knihy Moje léčivé rostliny od Maria Treben.

0 komentářů: